O întâmplare din Harghita. Atacul unui urs conduce la o dispută interetnică la nivel înalt

Pe 30 septembrie, un tânăr de 20 de ani, cetățean român etnic secui este atacat de urs. Rănit, e internat la Spitalul Județean de Urgență din Miercurea Ciuc.

Aici, conform unor relatări, e vizitat de președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, împreună cu reporteri de la televiziuni de limbă maghiară, cărora le-ar fi acordat interviuri fără probleme.

Borboly Csaba anunță incidentul cu ursul pe pagina sa de Facebook, fără a pomeni de vreo vizită la spital. De asemenea, serviciul de presă al CJ Harghita anunță incidentul, precizând că este al 13-lea atac de urs în județ, anul acesta, dar nu pomenește de vizita șefului CJ la pacient.

Singurele relatări din presa maghiară sau română de limbă maghiară pe care le-am găsit fac referire fie la postarea președintelui CJ Harghita, fie la comunicatul instituției, fără a pomeni de numele victimei atacului ursului (identificat doar ca „un tânăr de 20 de ani) și fără a reproduce vreo declarație a acestuia.

A doua zi, reporteri locali ai TVR și Antena 1 & 3 încearcă, la rândul lor, să-l intervieveze pe pacient. Au acceptul directorului Spitalului, dar se opune o asistentă medicală, care pretinde că pacientul refuză să dea interviuri televiziunilor românești. După insistențe, se permite accesul în salon unui reporter, care se oferă să ia interviul în limba maghiară, dar este refuzat de pacient.

Reporterul TVR, Angela Bîrsan, a postat pățania pe contul său de Facebook, precizând că sunt numeroase situațiile de acest gen, în care reporterii locali de la televiziunile naționale sunt trimiși la plimbare pe criteriul etnic, în timp ce reporterii organizațiilor de presă din țara vecină au acces nestingherit. Și îl provoacă să explice pe Borboly Csaba. Reacția acestuia este, ca să folosim un eufemism, dezamăgitoare.

În răspunsurile sale la postarea jurnalistei, președintele CJ Harghita se arată vizibil deranjat de cele scrise, o acuză pe Angela Bîrsan că „vrea să continue isteria cu miciul” (se referă, probabil, la făcătura de incident interetnic din Kaufland), afirmând că „circa 50% din cuvintele scrise” de reportera TVR ar fi neadevăruri, dar refuzând să le indice.

Ulterior, Borboly Csaba o invită pe jurnalistă în biroul său, pentru a-i vorbi „despre acele fraze cu care înflăcărați spiritele si nu sunt adevărate!”.

Discuția ce a urmat a fost un fiasco total. Ulterior întrevederii, cei doi au transmis mesaje complet contradictorii.

Angela Bîrsan susține că președintele CJ Harghita i-ar fi reproșat că postarea ei va cauza neaplicarea  ordinului de ministru privind cota de intervenție pentru carnivorele mari! De partea sa, Borboly Csaba îi reproșează reporterei TVR că a ieșit din birou înainte de finalizarea discuției și insistă că asemenea postări „dau posibilitatea interpretărilor greșite și scandalurilor păguboase”.

Jurnalista se declară șocată de atitudinea demnitarului local: „Din punctul său de vedere, conduce un județ în care totul e perfect, așa că ar fi trebuit să tac! (…) Neadevărurile pe care le-aș fi scris se referă la faptul că el nu ar fi fost acolo înainte cu o zi. Dar trei surse mi-au confirmat asta, inclusiv asistenta care ne-a refuzat accesul la pacient! Mai neagă că televiziunile românești sunt discriminate. Dar vor confirma și corespondenții locali, care-s unguri, că pățesc fix la fel! Chiar eu l-am sunat de câteva ori, în timp, și m-am plâns de asta. A «uitat», în mod convenabil…”.

Loading

Comments

comments