The Independent: Armata siriană a aflat de la televizor despre atacul chimic de lângă Damasc

siria atac chimicTrupele armatei siriene ar fi aflat de la televizor de atacul chimic comis la 21 august lângă Damasc, scrie jurnalistul britanic Robert Fisk, într-un articol apărut în ediția de joi a cotidianului The Independent, preluat de RIA Novosti și citat de Agerpres.

Soldații din unitatea armatei guvernamentale siriene, al cărei comandat este considerat de către occidentali unul din posibilii vinovați de utilizarea armelor chimice de lângă Damasc, se temeau ei înșiși că vor avea de suferit de pe urma gazelor toxice, după ce au aflat de la televizor despre atac, scrie ziaristul britanic.

Astfel, corespondentul The Independent, Robert Fisk, aduce în prim plan cele relatate de un prieten al său sirian, jurnalist și el, fost luptător în trupele speciale, care în ziua de 21 august se afla la Moadamiyeh, o periferie a Damascului. Acest sirian spune că, în ziua atacului chimic, se afla ca ziarist pe lângă Brigada nr.4 de blindate, subordonată fratelui președintelui sirian, Maher al-Assad. Sirianul i-a vorbit corespondentului britanic despre tiruri puternice de artilerie trase de forțele guvernamentale asupra pozițiilor rebelilor, declarând însă că în acel moment nu a știut nimic despre o posibilă utilizare a armelor chimice în zona Damascului.

Atacul s-a produs în una din zonele în care armata siriană încerca să insereze capete de pod pe teritoriul rebelilor. ‘Ceea ce el își amintește este preocuparea trupelor guvernamentale că trebuiau să lupte în mijlocul gazelor nocive, atunci când au văzut primele imagini la televiziune ale victimelor atacului cu gaze’, scrie Robert Fisk în articolul său din The Independent.

Soldații sirieni dispun de măști de gaze, însă niciunul din militarii aflați în acea zi în zonă nu a fost văzut purtând acest echipament. Făcând referire la același jurnalist sirian, corespondentul The Independent scrie că, după conflictul din Libia, în Siria au apărut multe arme rusești și piese de artilerie de contrabandă, care se află acum în mâinile diverselor grupuri combatante.

 

 

Loading

Comments

comments