Încă un focar de instabilitate lângă noi: Turcia. Premierul Erdogan își pierde mințile

Piața Taksim din Istanbul a fost locul unor ample proteste împotriva Guvernului Erdogan din cursul lunilor mai-iunie 2013. Atunci, protestele au fost declanșate de anunțata intenție de distrugere a Parcului Gezi. Protestele s-au răspândit, ulterior, în mai multe orașe din țară. Dar Guvernul Erdogan a rezistat. Foto: Wikipedia

Piața Taksim din Istanbul a fost locul unor ample proteste împotriva Guvernului Erdogan din cursul lunilor mai-iunie 2013. Atunci, protestele au fost declanșate de anunțata intenție de distrugere a Parcului Gezi. Protestele s-au răspândit, ulterior, în mai multe orașe din țară. Dar Guvernul Erdogan a rezistat.
Foto: Wikipedia

Într-un interviu pentru un post local de televiziune, premierul turc Recep Erdogan anunță că, de luna viitoare (aprilie) intenționează să restricționeze accesul conaționalilor săi la rețelele de socializare – Facebook și Youtube, în primul rând, informează AFP. Este o manifestare clară de paranoia, după ce prin intermediul acestor rețele a fost difuzată, săptămâna trecută, o înregistrare audio a unei conversații care îl incriminează pe Erdogan. În înregistrare, premierul turc se consultă cu fiul său în privința spălării unor sume mari de bani. Erdogan susține că înregistrarea este un fals, distribuit pentru a diminua șansele partidului său (AKP – Partidul Justiției și Dezvoltării), înaintea alegerilor locale din 30 martie.

Guvernul AKP este clătinat de un imens scandal de corupție, care a izbucnit la mijlocul lunii decembrie, în cadrul căruia sunt arestați sau anchetați inclusiv membrii ai Cabinetului Erdogan.  Erdogan îl suspectează de declanșarea acestui scandal pe un fost aliat, influentul cleric islamist Fethullah Gulen, stabilit în SUA, care are conexiuni la vârf în Poliție și Justiție. Gulen neagă acuzațiile, dar asta nu l-a oprit pe Erdogan să lanseze o campanie de epurare în Poliția turcă, îndepărtându-i din pozițiile de conducere pe cei suspectați de colaborare cu Gulen. Erdogan a adoptat și decizii prin care statul se amestecă în treburile Justiției și controlează internetul.

În mijlocul acestui scandal, a izbucnit altul care îi dă dureri de cap premierului turc: conform Reuters, Curtea Constituțională a Turciei a adoptat o decizie care deschide drumul pentru eliberarea fostului comandant suprem al Armatei, Ilker Basburg. Acesta se află de 26 de luni în închisoare, ispășind o pedeapsă pentru implicarea în scandalul „Ergenekon” – o conspirație împotriva Guvernului Erdogan, în care ar fi fost implicați peste 200 de militari. Eliberarea lui Basburg ar deschide calea pentru eliberarea acoliților săi și ar reprezenta o lovitură serioasă pentru AKP. Sentința în procesul Ergenekon a fost pronunțată în august 2013, după un proces care a durat cinci ani și care a părut să tranșeze în favoarea AKP o îndelungată bătălie a formațiunii islamiste a lui Erdogan cu cea secularistă fondată de Mustafa Kemal Ataturk, întemeietorul Turciei moderne.

Loading

Comments

comments