Încă un efect al încălzirii globale: ghețarul Groenlandei bate recorduri de viteză

Retragerea ghețarului Jakobshavn în perioada 1851 - 2006. Foto: Wikipedia

Retragerea ghețarului Jakobshavn în perioada 1851 – 2006.
Foto: Wikipedia

Cercetătorii Ian Joughin și Ben Smith de la Universitatea din Washington au analizat fotografiile provenite de la sateliții germani TerraSAR-X pentru a măsura viteza de retragere a ghețarului groenlandez Jakobshavn. În urma analizei acestor fotografii, cei doi cercetători au observat că viteza medie a ghețarului din ultimii ani este de aproximativ de trei ori mai mare decât era în anii 1990, informează BBC News. Cercetătorii au raportat în studiul lor că în 2012 și în 2013 partea din față a ghețarului s-a retras mai mult de un kilometru în interior față de în anii anteriori.

Creșterea vitezei de deplasare a ghețarului localizat în Sud-Vestul Groenlandei înseamnă că acesta adaugă din ce în ce mai multă gheață în ocean, conducând la creșterea nivelului mării.

Calota glaciară a Groenlandei se topește tot mai rapid, de la an la an, iar estimările specialiștilor arată că, în cazul dispariției sale, nivelul mării ar putea crește cu 6 m.

Glaciologul Jonathan Bamber de la Universitatea din Bristol consideră că mișcarea ghețarului Jakobshavn crește pentru perioade scurte (de ordinul lunilor), rămânând constantă pe perioade mai lungi.

Autor: George SPIRIDON

Loading

Comments

comments