În Ungaria un fost ministru și fostul director al Biroului Național de Securitate au fost condamnați pentru spionaj

Szilvasy Gyorgy

Szilvasy Gyorgy

În timp ce scandalul acțiunilor de spionaj ale NSA (National Security Agency) este în plină desfășurare un tribunal din Debrecen i-a condamnat, vineri, la câte doi ani și zece luni închisoare pe Gyorgy Szilvasy, ex-ministru fără portofoliu responsabil cu serviciile secrete, și Lajos Galambos, fost director al Biroului național de securitate, pentru activități de spionaj, relatează agenția ungară de presă MTI.

În același timp, Sandor Laborc, și el fost director al Biroului național de securitate, a fost condamnat la un an de închisoare pentru spionaj și complicitate, în timp ce omul de afaceri Laszlo Puski, co-proprietarul unei companii de securitate având legături cu Rusia, a fost achitat de acuzațiile de activități subversive. Deciziile nu sunt definitive, iar toți cei acuzați au făcut apel.

Procesul s-a desfășurat în secret, iar dosarele legate de caz au fost clasificate până în 2040 întrucât, potrivit procurorilor, “pe parcursul procesului au fost evocate secrete de stat”.

Gyorgy Szilvasy a declarat pentru MTI că nu a făcut altceva decât să-și servească țara și că a fost condamnat fără a se aduce nicio dovadă împotriva sa.

După cum menționează agenția de știri maghiară, în iulie 2011, portalul ungar de știri Index a indicat, citând surse confidențiale, că acuzațiile de spionaj împotriva lui Szilvasy, Galambos și Laborc au pornit de la o serie de atacuri asupra sistemului informatic central al guvernului și sistemelor unor agenții guvernamentale, în perioadele în care cei trei se aflau la conducerea serviciilor secrete.

Galambos, care a condus Biroul național de securitate între 2004 și 2007, a fost arestat pentru presupuse activități de spionaj la 28 iunie 2011, ulterior fiind pus în cauză și Szilvasy. Succesorul lui Galambos, Laborc (2007-2009), a fost de asemenea arestat sub suspiciunea de complicitate.

Apasă like pentru a citi știrea.

Loading

Comments

comments