VIDEO. În Siria, foștii aliați împotriva regimului Assad se masacrează între ei

raqqa siria live leakÎn Siria a izbucnit un nou război civil în paralel cu cel existent între rebeli și forțele loiale regimului Assad. Revoluționarii sirieni au întors armele împotriva foștilor aliați –  „Statul Islamic al Irak-ului și al-Sham” (ISIS), organizație afiliată al-Qaeda, ale căror atrocități au fost dezavuate până și de liderul organizației teroriste, Ayman al-Zawahiri.

Forțați de revoluționari să părăsească orașul Aleppo, islamiștii au comis o serie de noi atrocități, informează The Telegraph.

Supraviețuitorii civili relatează cum islamiștii (ISIS) îi torturau și executau pe sirieni pentru că „Revoluția voastră e o revoluție a hoților”, iar pe kurzi fiindcă sunt kurzi. În total, au fost uciși circa 50 de prizonieri, iar alți 300 au fost lăsați în celulele lor. ISIS controla la Aleppo un fost spital pentru copii, transformat în închisoare, unde îi ținea captivi si pe o serie de jurnaliști și voluntari implicați în misiuni umanitare, proveniți din țări occidentale. Aceștia nu sunt de găsit și se presupune că au fost luați de islamiști.

Rebelii armați sirieni i-au atact pe islamiști și la Raqqa (singura capitală regională controlată complet de opozanții lui Assad) și în alte orașe. La Raqqa, islamiștii pretind că dețin controlul, dar ostilitățile continuă.

Atacurile concertate împotriva ISIS poartă amprenta unei oprațiuni bine organizate, iar jurnalistul The Telegraph sugerează că în spatele acesteia s-ar putea afla implicit forțe speciale occidentale. Țările Vestice își doresc o anume coerență și o neimplicare al-Qaeda în Nordul Siriei (controlat preponderent de rebeli), înainte de negocierile de pace mediate cu regimul Assad, negocieri care ar urma să înceapă săptămâna viitoare, în Elveția.

Pentru civilii sirieni, punerea la respect a ISIS este și nu este o veste bună. Chiar dacă toți blamează atrocitățile, este cunoscută corupția în rândul brigăzilor siriene care luptă acum împotriva islamiștilor. Liderul luptătorilor sirieni non-islamiști este Jamal Maalouf, care are reputația de a se fi îmbogățit în timpul războiului civil.

Loading

Comments

comments