EXCLUSIV. În România, precipitațiile se vor reduce cu 40 la sută. Guvernul recomandă… cooperarea ONG-urilor cu cetățenii

Foto: dezechilibrenaturale.blogspot.com

Foto: dezechilibrenaturale.blogspot.com

Guvernul României a adoptat o Strategie Națională privind Schimbările Climatice, pentru perioada 2013 – 2020. Strategia se întinde pe 72 de pagini și constă, de fapt, dintr-o înșiruire de date cu caracter științific și considerente expuse într-un limbaj tipic de lemn, fără a impune acțiuni concrete, fără a estima un buget necesar.

Documentul a fost adoptat pe data de 24 iulie și publicat ieri, în Monitorul Oficial.

Chiar și la capitolul „Acțiuni de urgență”, se trec doar în revistă modificările climatice din perioada următoare (până la sfârșitul secolului), care vor fi substanțiale, cu o creștere a temperaturii medii anuale de până la 6 grade Celsius (față de 0,5 grade în intervalul 1901 – 2007) și o scădere a precipitațiilor cu până la 40 de procente. „Acțiunile de urgență” –inexistente- se încheie, apoteotic, cu prezentarea unei serii de oportunități pentru turism și agricultură: „se prelungește sezonul cald pe litoralul Mării Negre”, iar „stațiunile turistice din zonele montane se vor putea dezvolta tot mai mult ca urmare a nevoii tot mai mari a locuitorilor din zonele urbane de a evada din calea valurilor de căldură spre zone cu temperaturi mai scăzute”; „creșterea cantității de CO2 îmbunătățește dezvoltarea culturilor ca urmare a intesnificării proceselor de fotosinteză și tinde să reducă rata pierderilor de apă prin închiderea stomatelor”.

În secțiunea „Răspuns la schimbările climatice” se stabilește, de fapt, strategia: „Autoritățile administrației publice locale și centrale, comunitatea de afaceri, ONG-urile și cetățenii trebuie să întreprindă acțiuni eficiente de cooperare vizând obținerea de rezultate concrete pentru atingerea obiectivelor propuse”. Obiectivele nu sunt expuse la modul concret, ci doar general: „Prevenirea efectelor adverse ale schimbărilor climatice și maximizarea oportunităților prezentate de acestea”.

Strategia, doamnelor și domnilor, este semnată -și deci, nu-i așa, asumată- de întregul cabinet condus de Victor Ponta. Care este.

0 1 2 3 4

Loading

Comments

comments