În prag de iarnă Gazprom amenință, din nou, că va opri furnizarea gazelor

w750_8_dalnee“Suntem extrem de îngrijorați de situația actuală a plăților gazelor rusești de către Ucraina”, a declarat Aleksei Miller, președintele Gazprom, citat de presa rusă.

El a declarat că a fost de acord cu o amânare a plății unei facturi în valoare de 882 de milioane de dolari în contul gazelor livrate în august, dar că această amânare a expirat la 1 octombrie. “Situația este foarte gravă, deoarece contractul prevede ca în caz de încălcare a condițiilor de plată să trecem la un sistem de plată în avans”, a avertizat el, relatează Mediafax.

Relațiile tensionate dintre Rusia și Ucraina au condus în mai multe rânduri, în ultimii ani, la o întrerupere a livrărilor de gaze naturale către această țară, care este foarte dependentă de ele, în pofida numeroaselor inițiative vizând identificarea de noi surse de aprovizionare.

Aceste conflicte au perturbat în trecut exporturile de gaze rusești către UE, Ucraina fiind principala țară de tranzit.

Gazprom acoperă peste un sfert din consumul de gaze naturale din Europa, iar exporturile sunt în creștere puternică la începutul anului, mai ales în perioade reci.

Miller a subliniat că, la rândul său, grupul rus a plătit Kievului în avans cheltuielile de tranzit pentru anul viitor și a fost de acord cu o reducere a prețului gazelor destinate stocării în depozite subterane ucrainene, cu scopul de a dispune de rezerve pentru irana și pentru furnizare către alte state europene.

Loading

Comments

comments