Merkel va constitui un comitet care se va ocupa de problema “migrației sărăciei”

Angela Merkel Foto: Achim Melde/Deutscher Bundestag

Angela Merkel
Foto: Achim Melde/Deutscher Bundestag

Cancelarul german Angela Merkel va forma un comitet care se va ocupa de așa-numita “migrație a sărăciei”, a anunțat vineri purtătorul ei de cuvânt Georg Streiter, informează agenția Xinhua.

Merkel a discutat la telefon cu Sigmar Gabriel, vicecancelar și lider al partenerului ei de coaliție, Partidul Social Democrat din Germania (SPD). Ei au convenit să creeze un comitet miercurea viitoare pentru a aborda problema, a declarat Streiter presei germane.

În interiorul coaliției de guvernare din Germania are loc o dezbatere furtunoasă după apelurile de a înăspri legile de protecție socială în timp ce piețele europene ale muncii s-au deschis pentru români și bulgari.

Restricțiile de pe piața forței de muncă din Uniunea Europeană impuse cetățenilor bulgari și români au fost ridicate miercuri, alimentând îngrijorarea în rândul unor politicieni germani asupra unui posibil aflux de “imigranți ai sărăciei” din Europa de Est, amintește Xinhua.

Uniunea Creștin-Socială din Germania, aliatul bavarez al dnei Merkel și unul dintre cele trei partide de coaliție, a elaborat propuneri pentru a face mai dificilă pentru “noii veniți săraci” să pretindă beneficii de stat, potrivit rapoartelor mass-media.

Partidul conservator propune ca alți cetățeni din UE să nu fie eligibili pentru ajutoare sociale în primele trei luni de la sosirea în Germania. Sancțiuni mai dure pentru fraudarea acestor norme, inclusiv deportarea și refuzul unei viitoare reintrări în țară, sunt de asemenea incluse în propuneri.

Inițiativa CSU, programată să fie discutată la o întâlnire de partid la începutul lunii ianuarie, a provocat critici masive. Membrii SPD și ai partidelor de opoziție au criticat propunerile ca periculos de populiste.

Merkel a fost criticată pentru “tăcerea” păstrată în ultimele zile. “CSU și SPD au o dezbatere. Cancelarul acționează ca și cum ea nu ar aborda problema”, a declarat Cem Ozdemir, lider al partidului Verzilor de opoziție, pentru media.

Germania, cea mai mare economie a Europei, suferă, potrivit relatărilor, de lipsă de mână de lucru calificată. Dar sistemul ei de securitate socială relativ generos suscită temeri legate de “turismul pentru beneficii” sociale din țările europene mai sărace.

Poziția dură a CSU nu este nouă. Hans-Peter Friedrich, fost ministru de interne în ultimul guvern Merkel, a avertizat de multe ori contra unui “val de imigranți ai sărăciei” și a promis măsuri mai dure, inclusiv expulzări și interdicții de călătorie, amintește Xinhua.

Loading

Comments

comments