Hassan Rohani exclude desființarea instalațiilor nucleare iraniene

Hassan_Rouhani_official_portraitPreședintele iranian Hassan Rohani a exclus sută la sută desființarea instalațiilor nucleare din Iran după acordul de la Geneva asupra programului nuclear al Teheranului, potrivit interviului publicat în Financial Times.

La rândul său, la Viena, Reza Najafi, reprezentatul iranian în cadrul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), a apreciat că acordul prevede o întrerupere a anumitor activități nucleare timp de șase luni. De altfel, Najafi a precizat că această perioadă de întrerupere va începe la sfârșitul lui decembrie sau la începutul lunii ianuarie.

Președintelel iranian a sugerat în cadrul interviului că relațiile dintre Teheran și Washington s-ar putea îmbunătăți în ciuda problemelor complicate dintre aceste două state și care nu pot fi rezolvate în scurt timp.

Acordul de la Geneva dintre Iran și grupul 5+1 (SUA, Rusia, China, Germania, Franța și Marea Britanie) semnat duminică prevede pentru Iran următoarele: oprirea îmbogățiriii uraniului la peste 5% în următoarele 6 luni, suspendarea construcției reactorului cu apă grea de la Arak și acordarea accesului sporit inspectorilor internaționali la locațiile vizate.

Acordul de la Geneva a venit drept consecință a acuzei lansate atât de occidentali cât și de Israel asupra Iranului că aceasta vrea să se doteze cu arma nucleară sub acoperirea unui program civil.

Autor: George SPIRIDON 

Loading

Comments

comments