Guvernul a pierdut 6,5 miliarde de lei în primul semestru. Consiliul Fiscal: rectificarea bugetară este nerealistă

Ionut Dumitru, bancher, presedintele Consiliului Fiscal Foto: business24.ro

Ionut Dumitru, bancher, presedintele Consiliului Fiscal
Foto: business24.ro

Rectificarea bugetară încalcă mai multe reguli fiscal bugetare, cea mai importantă fiind ținta de deficit, și a fost făcută pe baza unor proiecții nerealiste, numai din impozitul pe venit și contribuții din asigurări veniturile fiind supraestimate cu 1 miliard de lei, potrivit Consiliului Fiscal, informează Mediafax.

“Încălcarea de către proiectul de rectificare bugetară a regulilor fiscal bugetare subminează grav credibilitatea acestora, mai ales în ceea ce privește nerespectarea țintei de deficit bugetar”, arată Consiliul într-o opinie formulată la 30 iulie, data la care Guvernul a decis prima rectificare bugetară a anului.

Consiliul Fiscal menționează că a primit informații de la Ministerul Finanțelor cu privire la rectificare în seara zilei precedente, astfel că nu a avut timp să facă o analiză riguroasă până la aprobarea proiectului de către Executiv.

Desi avansul economic a fost revizuit ascendent la 2%, structura acestuia nu este de tipul tax rich (respectiv favorabila cresterii incasarilor bugetare), iar veniturile colectate vor fi cel mai probabil mai reduse decat nivelul estimat initial, notează Hotnews. De asemenea, Consiliul fiscal remarca si existenta unor rezerve la nivelul cheltuielilor cu dobanzile (acestea par a fi supraevaluate) in contextul reducerii semnificative a costurilor de finantare inregistrata in primele 7 luni ale anului 2013.
Din Raportul Consiliului Fiscal:

  • Executia veniturilor bugetare in primele 6 luni ale anului arata onerealizare semnificativa, de peste 6,5 miliarde lei fata de programul aferent primului semestru
  •  Cele mai mari nerealizari de venituri fata de program au fost inregistrate in cazul sumelor primite de la UE (-3.347 milioane lei),impozitului pe profit (-827 milioane lei), accizelor (-713 milioane lei),TVA (-485 milioane lei) si veniturilor nefiscale (-467 milioane lei).
  • Pe partea de cheltuieli, un grad de realizare semnificativ sub asteptari s-a inregistrat la cheltuielile de capital (-1.471 milioane lei) si la alte cheltuieli de natura investitiilor (inclusiv din fonduri UE, -1.881 milioane lei), reflectand o incapacitate de a absorbi fondurile europene  destinate investitiilor planificate.

Loading

Comments

comments