Proiectul Codului Fiscal – retras de Ministerul Finanțelor, la solicitarea lui Ponta

ACADEMIA ROMANA - DEZBATERE PUBLICA - DEZVOLTARE, REGIONALIZARE, DEZCENTRALIZARE

Victor Ponta, premierul României Foto: Oana Pavelescu, Select News

UPDATE sâmbătă, 16.10

Ministerul Finanțelor a retras, sâmbătă, la solicitarea premierului Ponta, proiectele Codului Fiscal și Codului de Procedură Fiscală, pentru ca acestea să fie analizate în cadrul Guvernului înainte de începerea dezbaterii publice, informează Mediafax.

 

Știrea inițială

Guvernul DUBLEAZĂ impozite pe mașini și imobile ca să susțină scăderea CAS

Conform proiectului de modificare a Codului Fiscal propus de Guvern, impozitul pe terenul din intravilan va fi majorat proporțional cu rangul și zona localității, ajungându-se la creșteri de la 10.353 lei/hectar la 83.000 lei/hectar, informează Mediafax.

Persoanele fizice care în prezent sunt impozitate cu 0,1% din valoarea impozabilă a clădirilor nerezidențiale vor fi obligate să achite un impozit cuprins între 0,25 și 1,5% din valoarea calculată de către un evaluator autorizat sau de 2% din valoarea impozabilă, dacă nu există un raport de evaluare. Astfel, persoanele fizice vor fi taxate similar firmelor care dețin astfel de clădiri.

Pentru proprietarii de mașini, impozitul va crește de la 8 lei la 20 lei pentru fiecare 200 centimetri cubi în cazul autoturismelor cu motoare de până la 1.600 cmc inclusiv și de la 18 lei la 30 lei/200 cmc pentru mașinile cu o capacitate cilindrică cuprinsă între 1.601 cmc și 2.000 cmc inclusiv.

Astfel, impozitul anual pentru o mașină cu motor de 1.600 cmc devine 160 de lei, de la doar 64 de lei, iar pentru o mașină de 2000 cmc se vor achita, de la anul, 300 de lei, în loc de 180 de lei.

Pentru autoturisme cu o capacitate cilindrică între 2.001 cmc și 2.600 cmc inclusiv, impozitul va scădea însă, de la 72 lei la 60 lei/200 cmc, scăderea continuând și pentru mașini cu motoare mai mari.

Majorări de impozit vor fi efectuate și pentru mașini de marfă, motociclete, bărci cu motor, scutere de apă.

Proiectul noului Cod Fiscal prevede și că impozitele și taxele locale vor putea fi majorate, anual, cu “maximum 50%” față de nivelul stabilit, în funcție de condițiile specifice zonei.

Premierul Victor Ponta a anunțat că merge luni la Palatul Cotroceni, pentru a discuta cu președintele Traian Băsescu despre reducerea CAS cu 5% din cota datorată de angajator, aprobată de Guvern în iunie și urmând a fi aplicată de la 1 octombrie, dacă legea aprobată de Parlament va fi promulgată. Președintele și-a manifestat îndoieli în privința sustenabilității măsurii, iar majorarea drastică a impozitelor la imobile și mașini este răspunsul Executivului.

Loading

Comments

comments