Un grup de activiști vor protesta luni față de încetarea serviciilor de schimb de seringi pentru cosumatorii de droguri injectabile

seringa

Un grup de activiști vor protesta, luni, în fața Ministerului Sănătății, a Ministerului Afacerilor Interne și a Ministerului Muncii Familiei și Protecției Sociale împotriva stopării programelor de schimb de seringi.

“Protestul are loc în data de 1 iulie în fața Ministerului Sănătății, a Ministerului Afacerilor Interne și a Ministerului Muncii. În fața Ministerului Sănătății, un grup de activiști va desfășura un happening cu scopul de a demonstra mecanismul transmiterii HIV prin sistarea finanțării serviciilor de reducere a riscurilor. Consumatorii de droguri injectabile și organizațiile ce oferă servicii de schimb de seringi, tratament și suport grupate în cadrul Rețelei Române de Reducere a Riscurilor (RHRN) protestează public împotriva încetării serviciilor de schimb de seringi”, se arată într-un comunicat de presă al Rețelei Române de Reducere a Riscurilor.

Potrivit sursei citate, începând de duminică 19.000 de consumatori de droguri din București “vor rămâne fără servicii de reducere a riscurilor”, esențiale în prevenirea infectării HIV sau hepatita B și C.

“Situația este cauzată de încetarea finanțării din Fonduri Structurale a proiectului ce permitea funcționarea ultimului serviciu de schimb de seringi cu acoperire mare. Aceste servicii au fost oferite în ultimii 14 ani exclusiv de organizații ale societății civile cu suport financiar internațional. Serviciile de reducere a riscurilor salvează vieți și economisesc bani: schimbul de seringi costă 500 euro/pacient /an, echivalentul unei luni de închisoare sau de 12 ori mai puțin decât costul tratamentului HIV (6 000 Euro/pacient/an)”, se mai arată în comunicatul citat.

Totodată, reprezentanții rețelei susțin că în condițiile în care proporția consumatorilor de droguri în rândul persoanelor nou diagnosticate a crescut în ultimii ani (de la 7% în 2007, la 31% în 2012), oprirea serviciilor de reducere a riscurilor va spori rata de transmitere a infecției cu HIV în rândul consumatorilor, dar și în rândul restului populației.

Loading

Comments

comments