Grecii sunt cu 40% mai săraci acum decât în anul 2008

Poverty-Levels-in-GreeceCetățenii greci sunt, în medie, cu 40% mai săraci în prezent decât erau în 2008, arată datele statistice publicate marți, care scot în evidență impactul recesiunii și măsurilor de austeritate, transmite Reuters.

Oficiul de statistică din Grecia (ELSTAT) a informat marți că în perioada cuprinsă între al doilea trimestru din 2008 și al doilea trimestru din 2013 veniturile brute disponibile au scăzut cu 29,5%. Dacă se ia în calcul și inflația cumulată în aceeași perioadă declinul veniturilor se apropie de 40%.

Reducerile de cheltuieli și majorările de taxe, adoptate de autoritățile de la Atena pentru a îndeplini cererile creditorilor internaționali, cumulate cu o rată record a șomajului de aproape 28% au condus la erodarea consumului domestic, care în Grecia este responsabil pentru aproape trei sferturi din Produsul Intern Brut, cel mai ridicat nivel din rândul celor 17 state membre ale zonei euro.

Potrivit datelor ELSTAT, compensația totală acordată muncitorilor a scăzut cu 34% în perioada care a trecut după cel de-al doilea trimestru din 2009. În aceeași perioadă, Guvernul de la Atena a tăiat beneficiile sociale cu 26%. ELSTAT a mai informat că gradul de economisire al gospodăriilor a scăzut cu 8,7% în al doilea trimestru din 2013 față de o scădere de 6,7% în urmă cu un an, o nouă dovadă că gospodăriile grecești suferă de pe urma măsurilor de austeritate.

Pe baza estimărilor UE/FMI, economia Greciei ar urma să se contracte cu 4% în acest an urmând să-și revină ușor în 2014. Conform acestor estimări, în perioada 2008-2013 PIB-ul Greciei a înregistrat un declin total de 25%, cea mai mare contracție înregistrată de Grecia după cel de al doilea război mondial.

Loading

Comments

comments