Grecia și Irlanda în pragul isteriei anti-romi după mai multe cazuri confirmate de răpiri de copii

Trei romi din Grecia au fost arestați miercuri pe Insula Lesbos (nord-est), fiind suspectați de răpirea unui bebeluș, pe care încercau să-l înregistreze cu acte false, informează Mediafax.

Conform AFP, care citează surse din poliție, arestații sunt o femeie în vârstă de 51 de ani, fiul său în vârstă de 21 de ani și o altă femeie în vârstă de 19 ani. Copilul presupus răpit are vârsta de două luni și jumătate. Suspecții ar fi recunoscut că bebelușul nu era al lor.

“Ei au declarat că bebelușul le-a fost încredințat de către o altă femeie de etnie romă, la sfârșitul lui iulie,” în fața spitalului Laiko, din centrul Atenei, a adăugat sursa citată.

Potrivit actelor false, prezentate de către cei trei suspecți, copilul s-a născut la spitalul Sfânta Olga, în Nea Ionia”, o suburbie a Atenei.

Suspecții urmează să fie prezentați, joi, unui procuror.

Recent, o fetița blondă, care răspunde la numele de Maria, a fost găsită în timpul unei operațiuni de rutină a poliției într-o tabără de romi din centrul Greciei. Ea ar avea cinci sau șase ani, iar cuplul de romi care o avea în grijă a fost inculpat luni de răpire și a fost plasat în detenție în așteptarea procesului.

Autoritățile irlandeze au înapoiat, miercuri, familiilor lor rome doi copii pe care i-au retras din cauza suspiciunilor privind identitatea lor, anunță Mediafax. Testele ADN au fost concludente, potrivit poliției, citate de AFP.

O fetiță în vârstă de șapte ani a fost retrasă luni din familia sa la Tallaght, la periferia Dublinului. Un băiețel cu părul blond și ochii albaștri, în vârstă de doi ani, care locuia la Athlone, în centrul Irlandei, la 125 de kilometri distanță, a avut aceeași soartă marți seara, în virtutea legii privind protecția copilului.

Acesta a fost predat familiei miercuri dimineața, în timp ce fetița s-a întors acasă miercuri în cursul zilei, după ce testele ADN au stabilit legăturile de rudenie invocate de părinți.

Ministrul irlandez al Justiției, Alan Shatter, a avertizat asupra riscului unei stigmatizări a comunității rome.

Loading

Comments

comments