Grecia anunță încheierea anului 2013 cu excedent bugetar de 1,5 miliarde de euro

Conform premierului Antonis Samaras, Grecia a încheiat anul trecut cu un excedent de 1,5 miliarde euro la bugetul de stat, excluzând serviciul datoriei de stat, aproape dublu față de ținta convenită cu creditorii internaționali, informează Mediafax.

Îmbunătățirea situației finanțelor publice din Grecia vine după ani de creșteri de taxe și măsuri de austeritate impuse de creditorii străini în schimbul împrumuturilor de 240 miliarde euro acordate în contul a două programe de finanțare externă.

Potrivit condițiilor convenite cu UE și FMI, după validarea datelor de Eurostat, institutul de statistică al Comisiei Europene, guvernul elen va putea redistribui după bunul plac 70% din excedentul înregistrat la bugetul de stat care depășește ținta convenită.

Pe lângă o ușoară relaxare a austerității fiscale pentru populație și firme, excedentul ar putea ajuta Grecia să revină mai rapid pe piețele financiare sau să obțină noi concesii în ceea ce privește restructurarea datoriei de stat. Guvernul elen vrea să prelungească calendarul de rambursare a datoriilor către guvernele din zona euro și să obțină o reducere a dobânzilor.

Loading

Comments

comments