Google lansează Knowledge Graph în română, cu 18 miliarde de date concrete și relații dintre acestea

Google, prin Grayling România, anunță lansarea motorului de cautare cu Knowledge Graph (Graficul cunostintelor) in limba romana.

„Knowledge Graph este o functionalitate a motorului de cautare care ajuta utilizatorii sa descopere mai rapid si usor informații noi”, se precizează în comunicatul de presă.

 „Timp de peste patru decenii, cautarea a constat, practic, intr-o corelare a cuvintelor cheie cu interogarile. Pentru un motor de cautare, cuvintele era doar atat – cuvinte. De exemplu, termenul phoenix are in Romania o semnificatie mult mai bogata. Acesta poate indica o formatie de muzica foarte cunoscuta in Romania, un oras din Statele Unite sau o pasare mitologica. De aceea, Google a creat un model inteligent, un „grafic”, care intelege entitatile din lumea reala si relatiile dintre ele.

Knowledge Graph permite utilizatorilor sa caute lucruri, oameni sau locuri pe care Google le cunoaste – simboluri, celebritaIi, orase, echipe sportive, cladiri, forme de relief, filme, lucrari de arta si multe altele — si sa primeasca pe loc informatiile relevante pentru cautarea facuta. (…)

Knowledge Graph de la Google nu se bazeaza doar pe surse publice, cum ar fi Freebase, Wikipedia si CIA World Factbook, ci actioneaza la o scara mult mai mare, vizand o acoperire si profunzime mult mai vaste. In prezent, Knowledge Graph contine peste 570 milioane de elemente – oameni, locuri, lucrari, obiecte, etc., precum si peste 18 miliarde de date concrete si relatii dintre aceste obiecte diverse. In plus, este adaptat in functie de ce se cauta si ce informatii exista pe internet.

Google poate ințelege diferenta la interogare si restrange rezultatele cautarii doar la ceea ce il intereseaza pe utilizator – un singur click pe unul din link-uri ofera rezultatul care era de interes.

Knowledge Graph poate sintetiza informatii despre acel subiect. De exemplu, pentru cautarea Maria Tanase, apar informatii despre perioada de viata, dar si detalii despre cele mai cunoscute melodii interpretate de cantareata.

Pentru a alege ce informatii se afiseaza, Google analizeaza date agregate despre cautarile facute pe fiecare subiect. De exemplu, oamenii sunt interesati sa afle ce carti a scris Mircea Eliade, insa in cazul lui Gheorghe Dinica sunt mai interesati de filmele in care a jucat, decat de melodiile interpretate.

Prin Knowledge Graph, utilizatorii pot ințelege si relatiile dintre lucruri. Lucian Pintilie, unul dintre cei mai cunoscuti regizori romani, a regizat filmul Balanta, realizat dupa cartea omonima a lui Ion Baiesu, iar interpreta rolului principal din film este Maia Morgenstern, care a jucat si in filmul Patimile lui Christos, regizat de Mel Gibson. Toate aceste informatii sunt corelate in Knowledge Graph. Acesta nu este doar un catalog de informatii, ci reliefeaza si relatiile dintre ele.

O noua cautare sau conexiune duce utilizatorul la o noua informatie. De exemplu: de unde a luat Matt Groening, creatorul familiei Simpson, ideea pentru numele lui Homer, Marge si Lisa, personajele serialului? Raspunsul il ofera informatiile despre familia lui.

Functia „Altii au cautat si” din Knowledge Graph ofera la randul ei posibilitatea de a face noi descoperiri. De exemplu, o persoana care face o cautare dupa Varful Moldoveanu afla de locuri pe care poate nu le cunoaste, din Romania sau strainatate, precum varfurile Vistea Mare si Parangul Mare, din Romania, sau varful Varful Gerlachovský, din Slovacia.

Google a inceput sa implementeze treptat aceasta sectiune, a Knowledge Graph, pentru utilizatorii vorbitori de romana. Functionalitatea urmeaza sa fie disponibila si pe smartphone-uri si tablete.

Mai multe informatii si material video sunt disponibile pe pagina dedicata Knowledge Graph, care permite explorarea in profunzime a detaliilor si tehnologiei, prin vocea celor care au lucrat la acest proiect”, se spune în comunicat.

Loading

Comments

comments