Geto-dacii au cucerit Rusia

La a șaptea ediție anuală a festivalului istoric Times & Epochs, găzduit de capitala Rusiei, a fost invitat de onoare grupul Geto-dacii sudcarpatici, din cadrul asociației Historia Renascita, alături de alte trei asociații de profil din țară – Garda Apullum, Omnis Barbaria și Geto-dacii din Moldova.

Geto-dacii sudcarpatici au participat în perioada 6-12 iunie, dar festivalul mamut s-a întins pe durata a două săptămâni și a reunit peste 5.000 de așa-numiți reenactori din peste 20 de țări în unsprezece zone amenajate special din Moscova, pentru toate perioadele istorice, de la antichitate la al doilea război mondial. Sudiștii „noștri”, în număr de 12, majoritatea piteșteni, au fost campați în parcul Kolomenskaya, acolo unde a fost amenajat pentru public episodul dedicat antichității ,, Roma și vecinii săi”.

Asociația Geto-dacii sudcarpatici a luat ființă acum un an. ,,De atunci ne-am dezvoltat treptat, alături de mine venind și alți pasionați de istorie, dispuși să sacrifice timp și resurse pentru a reînvia pentru publicul larg segmente din trecutul acestor locuri. Asociația Historia Renascita este o asociație culturală ce își propune ca principale obiective promovarea și punerea în valoare a patrimoniului cultural și național prin reconstituire istorică. Aceasta presupune reconstituirea unor aspecte de viață cu caracter civil, militar și religios din anumite perioade istorice și de asemenea punerea lor în scenă prin prezentări și demonstrații ce se doresc a fi lecții de istorie pe viu. Scopul asociației noastre este prin excelență unul educativ, urmărind familiarizarea publicului larg cu istoria spațiului în care trăim. Interacțiunea cu publicul și în special cu generația tânără prin activități de reconstituire istorică se bazează în esență pe istorie aplicată și arheologie experimentală, care prin metodele folosite revitalizează interesul pentru trecut. În spatele demersului nostru stau sute de ore de muncă și documentare, pentru că majoritatea pieselor de echipament sau ambient sunt reproduse încercând să respectăm cât mai fidel sursele istorice. Costurile acestor accesorii și echipamente sunt unele substanțiale, suportate din buzunarul personal până în acest moment. Fără pasiune nu ar fi probabil nimeni dispus să facă astfel de sacrificii. În cazul altor asociații implicarea și sprijinul instituțiilor și autorităților locale este unul substanțial, Consiliile județene asigurând bugetele acestor asociații culturale, dezvoltate sub umbrela unor muzee locale. Susținerea unor evenimente de genul festivalurilor istorice este și o decizie pragmatic pentru autoritățile implicate, pentru că astfel de evenimente, dacă sunt bine organizate, pot aduce și beneficii financiare consistente. Iar principalul câștigător va fi publicul larg’’, spune liderul asociației culturale argeșene, Cătălin Drăghici, profesor de istorie și artist plastic.

Pe lângă piteșteni, grupul inițiat de Drăghici include membri din București, Mizil, Constanța, Craiova. Sudcarpaticii au mai participat, la zilele Muzeului Militar Național, la Festivalul Dacilor liberi – Baia Mare și Buzău Fest, urmând în această vară să mai meargă la numeroase evenimente, dintre care unele în afara țării, în Bulgaria și Polonia.

Loading

Comments

comments