Germania vrea să-și “izoleze” rețeaua de internet din cauza spionajului american

Angela Merkel Foto: presidency.ro

Angela Merkel Foto: presidency.ro

În contextul revelațiilor despre acțiunile de spionaj desfășurate de Statele Unite în Europa, care au culminat cu relatările despre interceptarea telefonului cancelarului Angela Merkel, societatea Deutsche Telekom a propus companiilor germane specializate în sectorul comunicațiilor să coopereze într-un proiect de creare a unei rețele de internet proprii pentru a proteja traficul de intruziunile serviciilor secrete străine, consemnează vineri agenția Reuters, citată de Agerpres.

Inițiativa ar implica însă o repunere în discuție a modului de funcționare al internetului, traficul global fiind în prezent transferat de la o rețea la alta fără să țină cont de frontiere. De asemenea, procedeul nu va putea funcționa atunci când internauții germani accesează site-uri găzduite de servere din alte țări, cum este de exemplu cazul rețelei de socializare Facebook sau al motorului de căutare Google.

Controlul traficului pe internet există deja în țări precum China sau Iranul, unde guvernele încearcă să restricționeze anumite conținuturi online cu ajutorul unor firewall-uri și blocând accesul Facebook sau Twitter.

Societatea Deutsche Telekom, la care statul german deține 32% din acțiuni, a primit sprijin pentru acest proiect din partea organismului național însărcinat cu gestionarea sectorului telecomunicațiilor. De altfel, ea a pus deja parțial în practică inițiativa, după ce a creat în luna august un serviciu denumit ‘E-mail made in Germany’, care folosește exclusiv serverele interne.

Compania Vodafone, căreia i s-a cerut părerea, a evitat să se pronunțe, un purtător de cuvânt al acesteia afirmând că deocamdată ‘se evaluează dacă și cum poate fi implementată’ respectiva inițiativă.

Loading

Comments

comments