Germania a livrat Siriei materia primă pentru gazul otrăvitor Sarin

siria atac chimicOrganizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), laureata Premiului Nobel pentru Pace 2013, a transmis Ministerului german de Externe o listă cu peste 50 de livrări efectuate în perioada 1982-1993 de companii germane către Siria, anunță Süddeutsche Zeitung și postul regional de televiziune NDR.

Lista conține, în special, informații despre livrarea a 2.400 de tone de acid sulfuric, care poate fi utilizat pentru fabricarea gazului sarin, potrivit surselor citate. În plus, companii germane au furnizat Siriei detectoare de gaze, pompe și alte echipamente.

Alte țări, între care Franța, Rusia și China, au participat la rândul lor la dezvoltarea programului chimic sirian în anii ’80 și au primit liste asemănătoare din partea OIAC, potrivit cotidianului german.

Ministerul german de Externe a transmis lista OIAC la Parchetul General Federal, care studiază în prezent posibilitatea deschiderii unor anchete în legătură cu activitățile acestor companii. Parchetul a confirmat pentru Süddeutsche Zeitung că studiază această posibilitate.

Berlinul a admis în septembrie 2013 că a permis până în aprilie 2011 companiilor germane să exporte în Siria produse care ar putea fi utilizate pentru producerea armelor chimice.

Potrivit unor date publicate de Ministerul Economiei, în perioada 1998-2011, companiile germane au exportat în Siria 360 de tone de produse chimice cu utilizare civilă sau militară.

Însă Berlinul a insistat asupra faptului că nu are dovezi că aceste produse au fost utilizate pentru producerea de arme chimice.

Conflictul din Siria s-a soldat până în prezent cu aproape 146.000 de morți, conform unui ONG. (Mediafax)

 1,147 total views,  2 views today

Comments

comments