Generalul ceaușist Stănculescu, coautor al masacrului de la Revoluție, a fost eliberat după cinci ani de închisoare

Victor Atanasie Stanculescu asteptand decizia Tribunalului Militar Teritorial Bucuresti, marti, 21 octombrie 2008. Foto: RAZVAN CHIRITA / MEDIAFAX

Victor Atanasie Stanculescu asteptand decizia Tribunalului Militar Teritorial Bucuresti, marti, 21 octombrie 2008. Foto: RAZVAN CHIRITA / MEDIAFAX

Tribunalul Ilfov a admis cererea de liberare condiționată a lui Victor Atanasie Stănculescu, după ce acesta a executat cinci ani din pedeapsa de 15 ani de închisoare primită în dosarul Revoluției de la Timișoara, fostul general urmând să iasă miercuri din Spitalul Penitenciarului Jilava, la vârsta de 86 de ani, informează Mediafax.

Prin decizia de miercuri, Tribunalul Ilfov a admis contestația lui Victor Atanasie Stănculescu împotriva deciziei din 24 martie a Judecătoriei Sectorului 4, care a respins solicitarea de liberare condiționată a fostului general.

Judecătoria Sectorului 4 arăta, în motivarea deciziei de respingere a cererii de liberare a lui Victor Atanasie Stănculescu, că lăsarea lui în libertate nu este oportună, „impunându-se ca acesta să-și intensifice eforturile în ceea ce privește formarea unei atitudini de respect față de valorile sociale și ordinea de drept”.

În 16 octombrie 2008, judecătorii instanței supreme i-au condamnat pe foștii generali ceaușiști Mihai Chițac și Victor Atanasie Stănculescu la câte 15 ani de închisoare, pentru omor deosebit de grav, aceștia fiind degradați. Cei doi au fost încarcerați în aceeași zi. La scurt timp, au formulat cereri în instanță de întrerupere a executării pedepselor din motive medicale.

Generalul Mihai Chițac a murit în 1 noiembrie 2010, în locuința sa din Capitală, el fiind externat după mai multe săptămâni de spitalizare în urma unor boli cronice.

După ce mai multe cereri de întrerupere a pedepsei au fost respinse de instanță, Victor Atanasie Stănculescu a trimis o cerere de grațiere la Președinție, la care Ministerul Justiției a dat aviz negativ.

Loading

Comments

comments