Fost șef al CIA acuză compania chineză de telecomunicații Huawei de spionaj în favoarea Beijingului

Foto: Huawei

Foto: Huawei

Michael Hayden, fost șef al CIA, acuză compania de telecom chineză Huawei că oferă Beijingului informații secrete despre sistemele de comunicații străine, într-un interviu acordat Australian Financial Review.

Acuzațiile lui Hayden, care a condus și NSA (National Security Agency) pentru o vreme, fac parte dintr-un mai lung lanț de avertismente venite din partea oficialilor americani și a comitetelor din Congres despre pericolul acordării accesului companiei Huawei pentru construirea de rețele mobile în tările vestice.

Este pentru prima oară când Hayden acuză fățis Huawei că spionează pentru Beijing. Fostul ofițer nu a dat detalii care să vină în sprijinul afirmațiilor lui dar a spus că serviciile secrete au adunat suficiente dovezi.

Hayden la ora actuală face parte din consiliul de conducere al Motorola Solutions și este directorul companiei de consultanță pentru securitate, Chertoff Group.

Huawei a declarat de nenumărate ori că produsele și infrasctructura lor este sigură și că nu mențin nicio legătură cu autoritățile de la Beijing.

Scott Sykes, purtătorul de cuvânt al Huawei, a declarat vineri că, “Aceste acuzații obositoare și defăimătoare sunt niște triste încercări de a sustrage atenția de la realele îngrijorări legate de spionaj, industrial sau de altă natură, care cer dezbateri și discuții serioase la nivel global”.

Huawei este una dintre cele mai mari companii de telecomunicații, care oferă diverse produse printre care routere și alte instrumente pentru internet. Compania de ani de zile se străduiește să intre e piața din vest dar a fost tot timpul respinsă din cauza îngrijorării legate de pretinsele legături cu guvernul de la Beijing.

Anul trecut Comitetul pentru Serviciile Secrete din Camera Reprezentanților a publicat un raport care critica fima pentru violarea proprietății intelectuale, pretinse legături cu Iranul, și ca Huawei are “un tipar comportamental și practică metode potențial ilegale”.

Huawei a avut mai mult succes pe piața britanică dar chiar și acest parteneriat a generat multe discuții.

Oficiali britanici au declarat joi că vor o nouă evaluare a securității centrului Huawei din Anglia, respectivul centrul fiind destinat inspectării produselor folosite de companie pe teritoriul Marii Britanii.

Reprezentanții Huawei au declarat că un astfel de control este bine venit.

Loading

Comments

comments