A fost aprobat mecanismul unic de supraveghere a băncilor

FILE - European Central Bank Lowers Key Interest On 2,0 Per CentConsiliul pentru Afaceri Economice și Financiare a adoptat, azi, regulamentul prin care se va crea mecanismul de supervizare pentru supravegherea băncilor și a altor instituții creditoare astfel stabilindu-se una dintre principalele elemente ale uniunii bancare europene.

Mecanismul Unic de Supraveghere (MUS) va fi compus din Banca Centrală Europeană (BCE) și autorități de supraveghere ale statelor membre. Instituția va acoperi atât zona euro cât și statele din afara zonei euro dar care aleg să facă parte din acest sistem. BCE va supraveghea direct băncile din zona euro deși în manieră diferențiată și în strânsă legatură cu autoritățile naționale de supraveghere. BCE va răspunde de toată funcționarea MUS.

BCE își va asuma răspunderea sarcinii la 12 luni după publicarea legii care acum supus aranjamentelor operaționale.

Una dintre cele două regulamente adoptate astăzi conferă sarcini de supervizare de către BCE iar cel de-al doilea modifică regulamentul pentru Autoritatea Bancară Europeană (ABE) în privința interacțiunii cu MUS.

Sarcina monetară a BCE va fi strict separată față de noua răspundere de supraveghere în sensul eliminării oricărui conflict de interese între obiectivele politicii monetare și prudența supravegherii.

Loading

Comments

comments