Fondatorul eBay investește 250.000.000 dolari într-un proiect jurnalistic coordonat de „călăul” NSA

Pierre Omidyar, patron eBay Foto: Huffingtonpost.com

Pierre Omidyar, patron eBay
Foto: Huffingtonpost.com

Pierre Omidyar, fondatorul site-ului de licitații online eBay, este gata să pună la bătaie 250 de milioane de dolari din averea sa, estimată la aproape 9 miliarde de dolari, într-un megaproiect media pentru jurnalismul de investigații, care va fi coordonat de nimeni altul decât Glenn Greenwald, considerat “impresarul” lui Edward Snowden, fostul consultant al Agenției Naționale de Securitate a Statelor Unite (NSA) urmărit acum de administrația americană. De formație avocat, Greenwald este reporterul de investigații care a publicat informațiile NSA deconspirate de Snowden în cotidianul britanic The Guardian.

Într-un interviu acordat lui Jay Rosen, profesor de jurnalism la New York University, Omidyar a declarat că decizia sa de a demara acest proiect este determinată de “îngrijorarea crescândă față de libertatea presei în Statele Unite și în întreaga lume”. În interviul citat de site-ul The Daily Beast, Omidyar speră ca proiectul său să promoveze și să sprijine munca jurnaliștilor independenți în slujba interesului public și să transforme “cititorii tradiționali, în cetățeni angajați”.  “Întotdeauna am susținut că jurnalismul corect reprezintă o parte crucială a democrației noastre”, spune Omidyar.

Alături de Jeff Bezos, fondatorul Amazon și noul proprietar al publicației The Washington Post, Omidyar este considerat un geniu al marketing-ului online, pregătit să investească pentru a exercita un impact major asupra viitorului știrilor de presă, în condițiile în care mass media se află într-un moment critic. De altfel, după ce Donald Graham s-a decis să cedeze controlul asupra prestigioasei publicații deținute de familia sa timp de opt decenii, Omidyar a fost unul dintre magnații care s-au gândit să cumpere The Washington Post. Într-un text postat miercuri pe blogul său, Omidyar a mărturisit: “ În vară, am studiat posibilitatea achiziționării publicației The Washington Post. În acel moment, m-am gândit însă la impactul social pe care l-ar putea avea o investiție similară în ceva total nou, construit de la temelie, ceva în care să mă implic direct și personal”.

Omidyar s-a întâlnit față în față cu Greenwald cu doar două săptămâni în urmă, însă postările sale în mediul virtual arată clar că împărtășește aceleași convingeri cu jurnalistul de investigații. Cei doi au avertizat la unison asupra pericolului imens pe care îl reprezintă colectarea și stocarea, de către NSA, a datelor personale. Omidyar este descris de apropiații săi drept o persoană extrem de pătimașă atunci când vine vorba despre ideile și opiniile sale în privința modului în care tehnologia poate schimba politica, mass media și, în general, întreaga lume. El crede cu convingere că Internetul este un instrument puternic pentru obținerea și garantarea libertăților fundamentale ale individului. Deși nu știe încă structura noii sale organizații mass media, Omidyar a declarat că aceasta va fi dedicată știrilor de ordin general și jurnalismului de investigație.

În 2010, Omidyar a lansat Honolulu Civil Beat, un site de știri ce conține anchete axate pe problemele civice din Hawaii, locul în care magnatul s-a stabilit. Site-ul a fost desemnat, trei ani la rând, cel mai bun website de știri din Hawaii. În septembrie, Honolulu Civil Beat a început un parteneriat cu The Huffington Post.

În vârstă de 46 de ani, Pierre Omidyar este cetățean american de origine iraniană. Potrivit Forbes, el se află pe locul 123 în topul celor mai bogate persoane din lume și pe poziția 42 în clasamentul celor mai bogați rezidenți din Statele Unite.

Loading

Comments

comments