FBI, acuzat că ar fi știut de ascunzătoarea lui Osama bin Laden, cu opt ani înainte ca acesta să fie ucis

Tom Lee Foto: mlive.com

Tom Lee
Foto: mlive.com

Un bărbat din Michigan susține că le-a furnizat agenților federali americani informația despre locul în care se ascundea Osama bin Laden în Pakistan, cu opt ani înainte de uciderea celui mai căutat terorist al planetei, scrie AP. Bărbatul a angajat o firmă de avocatură pentru a intra în posesia recompensei de 25 de milioane de dolari pusă pe capul teroristului.

Osama bin Laden a fost ucis în luna mai a anului 2011, în timpul unui raid al trupelor speciale americane de marină SEAL, care au luat cu asalt complexul fortificat din Abbottabad, unde se afla liderul terorist. Oficialitățile americane afirmă că acest complex nu a fost construit până în 2005, iar autoritățile  pakistaneze sunt de părere că Bin Laden s-ar fi mutat acolo în vara aceluiași an.

Tom Lee, un negustor de diamante în vârstă de 63 de ani, cetățean american de origine egipteană, susține însă că  i-a informat încă din 2003 pe agenții FBI despre locația exactă în care se ascundea autorul celui mai sângeros atentat de pe teritoriul Statelor Unite. Lee declară că, în anul 2003, un agent de informații pakistanez, cu a cărei familie americanul făcea afaceri de zeci de ani, i-ar fi spus că l-ar fi escortat personal pe Osama bin Laden, din Peshawar în Abbottabad. Imediat după ce ar fi aflat această informație, Lee ar fi anunțat FBI.

“Domnul Lee a identificat cu exactitate locația în care se afla cel mai notoriu terorist al erei noastre, omul direct răspunzător atât pentru atacurile de la World Trade Center, cel mai devastator act terorist comis pe teritoriul american, cât și pentru numeroase alte atentate îndreptate împotriva cetățenilor americani”, se arată într-o scrisoare trimisă conducerii FBI, în luna august 2013, de către firma de avocatură care îl reprezintă pe cel ce solicită uriașa recompensă. Potrivit documentului, ajuns în posesia AP, Lee a revendicat în numeroase rânduri recompensa promisă de autoritățile americane, dar nu a primit nici un răspuns.

Negustorul de diamante și pietre prețioase se declară consternat de faptul că, deși ar fi știut ascunzătoarea lui Osama bin Laden, autoritățile americane au așteptat atâția ani pentru a acționa. “Mă deranjează – și acest lucru ar trebui să-l deranjeze pe fiecare american – faptul că le-am spus cu exactitate unde se afla Osama bin Laden în 2003, iar ei l-au lăsat să trăiască încă opt ani”, a scris Lee, într-un mail trimis presei din Michigan.

Osama bin Laden a reușit să scape de forțele speciale americane în 2001, în munții Tora Bora, din Afganistan și a fost găsit după aproape zece ani în localitatea pakistaneză Abbottabad, în urma identificării și urmăririi curierului său personal.

FBI refuză să comenteze cazul.

Tom Lee este un personaj pitoresc. Conform Michigan Live, în 1997, Lee și-a cumpărat titlul regal de „Lord de Manor”, în Stanbury (Anglia). Cu doi ani înainte, a descoperit o mină de safire în Montana și a fondat Gem River Corp. Se folosește de artizani din Orientul Mijlociu pentru a finisa pietrele prețioase.

Loading

Comments

comments