Exportul medicamentelor. PSD, atentat la sănătatea populației

În plină criză a rujeolei, distribuitorii au notificat Agenția Națională a Medicamentului că scot de pe piața din România aproape 4000 de doze de vaccin împotriva rujeolei, scrie jurnalista Paula Rusu, pe blogul său.

Pe 5 aprilie, ministrul Sănătății, Florian Bogod, admitea că stocul de vaccinuri împotriva rujeolei e zero în 10 județe încă din luna februarie! „Am semnat demararea procedurii pentru achiziționarea de urgență a 115.000 de doze de vaccin ROR”, spunea Bodog.

Până una-alta, din 22 martie , de când au mai murit încă trei copii de rujeolă,  3.893 de doze de vaccin au fost anunțate la export, două treimi deja au plecat spre alte țări din Europa. Distribuitorii au notificat Agenția Națională a Medicamentului acum 6 zile că vor trimite la export 1.350 de doze de vaccin împotriva rujeolei. Sunt aproape 5.000 de bolnavi de rujeolă, 22 de copii au murit, dar exportul vaccinului continuă, deși stocul în multe județe este inexistent! Cum se numește asta, dacă nu atentat la sănătatea populației?!

Paula Rusu consideră că „Suntem martori unei manevre politice cu dedicație făcută în trei pași:

  1. mai întâi prețul medicamentelor a devenit cel mai mic de pe piața europeană;
  2. datorită scăderii prețului din România, țările europene care au cuprins în legislația lor importul de medicamente mai ieftine din Comunitatea Europeană vor cumpăra orice vând exportatorii români;
  3. lista exportatorilor de medicamente crește masiv datorită adăugării lanțurilor de farmacii la comerțul cu medicamente pentru pacienții din străinătate. Câștigul e garantat!”.

Lucrurile nu se opresc aici.

Hotnews informează că miercuri, 19 aprilie, deputații au adoptat, cu 154 de voturi „pentru” (majoritatea PSD + ALDE), 78 „împotrivă” și doua abțineri, un proiect de lege care da voie oricărei farmacii să facă și vânzare angro. Asta înseamnă liber la exportul paralel de medicamente pentru orice farmacie sau lanț de farmacii. Mai mult, un distribuitor își va putea deschide mai multe farmacii prin care va putea exporta angro medicamente.

Între inițiatorii legii se numără deputatul infractor (cu condamnare la activ) Cătălin Rădulescu (PSD). Liviu Dragnea promitea că acesta va fi tras „pe linie moartă”, după ce amenințase că va ieși cu arma din dotare (un pistol mitralieră pe care îl deținea ilegal) împotriva protestatarilor antiguvernamentali.

Proiectul de lege fusese respins de Senat, dar Camera Deputatilor este for legislativ decizional.

Acum, rămâne de văzut dacă președintele Klaus Iohannis o va promulga.

Interesantă este și tăcerea Opoziției parlamentare pe acest subiect. Da, au votat împotrivă, dar nu au profitat de moment, pentru a arăta cât de… ciudată este legea.

Aparent, doar fostul premier, Dacian Cioloș, și fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, sesizează gravitatea situației.

„Cu multă ipocrizie, cei care anul trecut ne acuzau că nu ieftinim suficient medicamentele pentru români, azi dau “verde” la exportul paralel al medicamentelor. Altfel spus, luăm măsuri de ieftinire prin decizie instituțională a medicamentelor în România, după care politicienii “preocupați” de binele românilor vin cu o lege care permite​ firmelor să re-exporte medicamente intrate ieftin pe piața românească. Asta înseamnă că pacienții români nu vor găsi pe piață unele medicamente tocmai pentru că sunt ieftine iar unii “băieți deștepți” vor face bani pe seama “patriotismului” de fațadă al unor decidenți”, scrie Dacian Cioloș, pe pagina sa de Facebook.

„Exportul paralel de medicamente este un mecanism comercial legal, dar profund imoral fata de pacientii romani, prin care un distribuitor scoate medicamentele de pe piata romana (unde ar fi obligat sa le vanda ieftin) pe piete europene, unde le poate – in mod legal – vinde la preturi mult mai mari. (…)Câte și ce medicamente pleacă la export paralel? Iată: 419 pagini de medicamente notificate în doar 2 luni!!! (…) In timpul mandatului meu am abordat această problemă prin introducerea mecanismului de raportare a lipsei medicamentelor dar si definind obligatia de serviciu public a distribuitorilor de medicamente – ordinul de ministru conceput si pus in transparenta de echipa mea impunea distribuitorilor să aprovizioneze piața farmaceutică internă înainte de a da medicamentele la export paralel”, arată și Vlad Voiculescu.

 

Actualizare: sâmbătă, 22 aprilie, Ministerul Sănătății a anunțat, printr-un comunicat de presă, că „a început procedurile pentru suspendarea exportului paralel de vaccinuri”.

Loading

Comments

comments