Experții ruși exclud ipoteza otrăvirii lui Yasser Arafat cu poloniu radioactiv

Yasser Arafat

Yasser Arafat

Analizele efectuate de experți ruși pe probe biologice ale fostului lider palestinian Yasser Arafat permit excluderea ipotezei că acesta ar fi fost otrăvit cu poloniu radioactiv 210, ei negăsind nicio o urmă din această substanță în eșantioanele investigate, a declarat marți șeful agenției federale ruse pentru analize biologice, Vladimir Uiba, citat de agențiile Interfax și AFP, afirmație care contrazice concluziile unor cercetători elvețieni, publicate cu o zi în urmă.

‘Nu a fost otrăvit cu poloniu. Experții ruși care au condus analiza nu au găsit urme din această substanță’, a declarat responsabilul citat, Vladimir Uiba.

Anunțul de la Moscova survine după ce revista britanică The Lancet a scris luni că o echipă de experți de la Institutul de Radiofizică de pe lângă Centrul medical din Lausanne a descoperit un nivel ridicat de substanțe radioactive în probele biologice prelevate de la Yasser Arafat, relansând astfel teoria otrăvirii fostului lider palestinian, decedat în anul 2004 la un spital militar francez din apropiere de Paris. Responsabili palestinieni au insinuat de mai multe ori că serviciile secrete israeliene l-ar fi otrăvit pe Arafat, acuzații dezmințite de guvernul israelian.

Poloniul este o substanță radioactivă extrem de toxică. Aceasta a fost folosită și pentru otrăvirea în anul 2006 a lui Aleksandr Litvinenko, fost spion rus devenit opozant al președintelui Vladimir Putin.

Loading

Comments

comments