Excedent comercial record în 2013 pentru Germania: aproape 200 de miliarde de euro

Excedentul comercial al Germaniei a crescut de la 189,8 miliarde de euro în 2012 la 198,9 miliarde de euro anul trecut, un nou nivel record, după ce importurile celei mai mari economii europene au înregistrat o scădere mai puternică decât exporturile, informează Mediafax.

Precedentul record privind excedentul comercial, de 195,3 miliarde de euro, a fost înregistrat în 2007, înainte de declanșarea crizei financiare globale.

Importurile Germaniei au scăzut cu 1,2% anul trecut, la 895 miliarde de euro, în timp ce exporturile au consemnat un declin de numai 0,2%, la 1.093,9 miliarde de euro, potrivit datelor anunțate de biroul de statistică de la Berlin, citat de Wall Street Journal.

Germania a fost criticată, inclusiv de Statele Unite și FMI, pentru că economia, bazată pe livrări la extern, nu importă suficient pentru a stimula alte economii din Europa.

Ministrul german de Finanțe, Wolfgang Schaeuble, a respins însă criticile, afirmând că “fără excedentul Germaniei în relațiile cu terți, zona euro nu ar avea deloc surplus, ci deficit comercial”.

Anul trecut, exporturile Germaniei către alte state din zona euro au scăzut cu 1,2%, dar au crescut cu 2,6% către țările din UE care nu fac parte din uniunea monetară, arată raportul. Importurile din zona euro au scăzut cu 0,2%, în timp ce din restul UE au avansat cu 3%.

Loading

Comments

comments