Este posibil să fim conștienți și dincolo de moarte (Studiu)

brain-scans

Pentru câteva momente după ce inima s-a oprit mai există încă activitate electrică în creierul șobolanilor, ceea ce i-a determinat pe cercetătorii de la Universitatea din Michigan să creadă că am putea fi conștienți și după moarte, relatează WIRED.

Cercetătorii au descoperit că în creierele șobolanilor mai există activitate electrică chiar și după ce inima a încetat să mai bată.

“Oamenii au presupus că atunci când inima nu mai bate iar creierul mai are extem de puțin oxigen și glucoză acesta nu mai funcționează. Se pare însă că funcționarea creierului necesită mai puțin oxigen și energie decât au crezit mulți oameni de știință.” a spus neurofiziologul Jimo Borjigin.

Experimentul echipei lui Jimo Borjigin a constat în introducerea unor electrozi în creierele a nouă șobolani după care le-a fost indusă moartea clinică.

În mod normal în acel moment activitatea neurologică ar trebui să înceteze. Dar timp de 30 de secunde electrozii au continuat să detecteze unde gama. Unii cercetători au sugerat că la oameni undele gama ar putea să începlinească un rol împortant în percepții precum conștiențizarea.

Pe de altă parte Sam Parnia of Stony Brook University, conducătorul proiectului Conștiința Umană AWARE care documentează experiențele trăite de oameni în preajma morții, se declară sceptic în privința concluziilor lui Borjigin.

Parnia a spus că “studiul este extrem de interesnt și ridică multe întrebări dar să presupui că acest fenomen se întâmplă și la oameni este numai o ipoteză nesusținută științific”.

Loading

Comments

comments