Este OFICIAL: CIA admite implicarea în lovitura de stat din Iran

Președintele SUA, Harry Truman, în vizită în Iran, în 1951, este primit de primul ministru Mohammad Mossadegh Foto: Wikipedia

Președintele SUA, Harry Truman, în vizită în Iran, în 1951, este primit de primul ministru Mohammad Mossadegh
Foto: Wikipedia

Agenția Centrală de Inteligență (CIA)admite oficial că a orchestrat lovitura de stat din 1953 împotriva premierului iranian, Mohammad Mossadegh, potrivit documentelor dezvăluite de Arhivele Naționale de Securitate din SUA, citate luni de EFE, potrivit Agerpres.

Agenți ai CIA au încercat, în strecut, să distrugă documentele legate de lovitura din stat din 1953. Însă, câteva documente au supraviețuit, au fost recent declasificate și accesate de cercetători ai Arhivei. Documentele includ mai multe texte de propagandă pregătite de agenția de spionaj în încercarea de a-i crea o imagine nefavorabilă lui Mossadegh.

În 1981, CIA divulgase deja o versiune a evenimentelor, ca răspuns la solicitarea Uniunii Libertăților Civile din SUA, dar în document s-a omis orice referire la operațiunea ‘TPAJAX’, cum era cunoscută operațiunea secretă condusă de SUA.

Mohammad Mossadegh a fost un prim-ministru reformist al Iranului, țară pe care a condus-o între anii 1951 și 1953. I-a fost fatal faptul că a naționalizat industria petrolieră a Iranului. Serviciile secrete britanice și americane au conclucrat pentru a-l îndepărta de la putere. Cu exact 60 de ani în urmă, pe data de 19 august 1953, a avut loc operațiunea „Ajax”, în urma căreia Mossadegh a fost arestat și închis pentru trei ani de zile. Ulterior, a fost pus sub arest la domiciliu, până la moartea sa, în 1967. Iranul a intrat într-o eră de instabilitate, finalizată chiar cu înlăturarea monarhiei, în 1979 și instituirea republicii islamiste.

Loading

Comments

comments