Un eșec răsunător al SRI

Povestea, pe scurt, e așa: Raduly Robert, primarul din Miercurea Ciuc, a fost filat de SRI. Filajul a fost atât de transparent, încât Raduly s-a prins. Vineri, l-a văzut pe agent (identificat prin inițialele HC) în acțiune și s-a repezit la el. În loc să stea pe loc și să-l înfrunte, fiindcă era într-un spațiu public și avea tot dreptul să se afle acolo, agentul a luat-o la fugă. De aici încolo, versiunile diferă. Versiunea agentului (și a SRI) este că primarul l-a ajuns din urmă pe agent, l-a cotonogit și i-a sustras borseta cu acte și carduri bancare. Versiunea edilului este că, înainte de a-l ajunge din urmă pe agent, acesta s-a împiedicat și a căzut, de unde ar rezulta traumatismele care au necesitat spitalizarea lui (în prezent se află la Spitalul Militar Brașov). Culmea, conform declarației unui martor, deputatul Korodi Attila, și Raduly s-a împiedicat și a căzut, lovindu-se la cap. Căzătura primarului s-ar fi produs înainte de cea a agentului. La cea din urmă, doar primarul ar fi asistat.

Cert e că Raduly l-a imobilizat pe agent și a chemat Poliția, iar agentul și-a chemat colegii. Și unii, și ceilalți, au ajuns la fața locului. Agentul a formulat plângere pentru vătămare corporală împotriva lui Raduly, s-a deschis un dosar penal, aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Miercurea Ciuc.

SRI susține că agentul era în timpul său liber, într-un spațiu public și acționa din proprie inițiativă.

Raduly a declarat a doua zi, în fața locuitorilor strânși să celebreze zilele orașului, că serviciile trebuie să înceteze prigonirea sa – „un cetățean cinstit, plătitor de taxe și impozite”, care lucrează „pentru dezvoltarea României”, tatăl a cinci copii -. Raduly a precizat că l-a văzut pe agent cu mai multe ocazii, fotografiindu-l insistent.

Trăgând linie, este ușor de observat că ne aflăm în fața unui eșec răsunător al SRI.

  1. Filajul a fost excesiv de transparent, ca și când SRI ar fi dorit ca Raduly să știe că este pus sub observație și, eventual, să se intimideze.
  2. Am precizat mai sus, agentul NU trebuia să fugă, atunci când a fost deconspirat. Raduly nu ar fi avut niciun motiv să îl percheziționeze. Abia atunci (dacă Raduly s-ar fi atins de agent) s-ar fi putut vorbi de violență și ar fi existat martori oculari.
  3. Dacă a luat-o la sănătoasa, agentul trebuia să fie 100% sigur pe sprintul său, pe faptul că nu va fi ajuns din urmă. Faptul că Raduly l-a ajuns din urmă, după un kilometru de alergare și după ce s-ar fi împiedicat, lovindu-se la cap, arată că agentul nu avea nici antrenament.
  4. Dacă nu avea antrenament la alergare, agentul ar fi trebuit să aibă măcar la luptele corp la corp, să nu se lase sub nicio formă imobilizat și deposedat de bunurile personale.
  5. Dacă tot a ajuns în situația ridicolă de a fi ajuns din urmă de un civil, imobilizat și deposedat de borsetă, ar fi trebuit ca baremi să nu-și mai expună și colegii. A greșit că i-a chemat în ajutor, iar aceștia au greșit că s-au prezentat la apel, deconspirându-se.
  6. Raduly Robert este un politician extremist, care lucrează pentru destructurarea României. Dar operațiunea SRI a reușit să îl victimizeze.

Loading

Comments

comments