EXCLUSIV. NSA i-a hacker-it laptopul lui Edward Snowden, ștergându-i date personale!

This post is also available in: Engleză

Mirat că nu mai primesc mesaje pe rețeau de socializare Twitter de la Edward Snowden, am încercat să-i accesez contul, pentru a-i vedea mesajele recente. Nu l-am găsit! M-am uitat apoi în lista mea de conturi de Twitter la care sunt abonat. Nu mai era acolo!

Inițial, am crezut că informaticianul care a dezvăluit programul PRISM de interceptare globală a comunicațiilor de către SUA, m-a blocat – îi trimisesm un mesaj, întrebându-l de ce se mai află în Rusia, în condițiile în care surse diplomatice mi-au dezvăluit că ar fi relativ simplu ca el să obțină pașaportul care să îi permită părăsirea zonei de tranzit a aeroportului Șeremetievo și plecarea spre una dintre țările latino-americane care i-au oferit azil.

Dar, apoi, mi-a venit o idee. I-am căutat contul pe Google și l-am găsit. Am dat, din nou „Follow” („Urmărește”) și solicitarea a fost acceptată. M-am uitat, apoi, între mesajele postate în ultimele ore și – voila:

snowden hackerit

„ My God, does the national security state know no decency? Traced the IP. The NSA have reset my entire Twitter following!”. În traducere: „Dumnezeule, securitatea națională nu are nicio fărâmă de decență? Au dat de urma IP-ului meu. NSA (Agenția Națională de Securitate a SUA) mi-a șters întreaga listă de persoane care mă urmăresc!”

Mai apoi, Snowden a postat un mesaj în care a explicat că i-a fost hacker-it laptopul cât timp a ieșit din încăperea în care se afla, pentru a fuma o țigară. El și-a exprimat satisfacția că hacker-ul NSA a reușit să-i acceseze doar conturile personale, nu și cele legate de securitatea națională – fapt care e de presupus că ar fi dus la pierderea multora dintre datele pe care Snowden le deține și încă nu le-a dat publicității.

Cum ar fi, de pildă, faptul că ar exista, într-adevăr, acorduri secrete între Guvernul SUA și Google, Facebook, Skype, Apple și Microsoft, care le permit agențiilor secrete americane să spioneze, la orice oră, pe aproape oricine este conectat la internet.

wiki snowden

Existența dovezilor în acest sens este susținută de Wikileaks, care a început o campanie de strângere de fonduri, folosindu-se de imaginea lui Snowden (vânzând diverse articole de îmbrăcăminte cu autograful informaticianului sau chiar medalioane suflate cu aur).

În Statele Unite continuă să apară probe ale unei supravegheri în masă uluitoare. Cei care au citit romanul „Călătorul” (The Traveler) sunt familiarizați cu scanarea fețelor tuturor trecătorilor de către camerele de supraveghere și cu scanarea plăcilor de înmatriculare ale autovehiculelor, dar aceste lucruri nu mai țin de domeniul SF, sunt realitatea pe care o trăim, după cum dezvăluie Washington Post. Culmea, în respectatul cotidian american au apărut numeroase articole critice la adresa lui Snowden. Pe unul dintre acestea Snowden l-a… hacker-it recent, pentru a posta un mesaj de scuze ce ar părea că este din partea autoarei… Ce l-a deranjat pe Snowden a fost epitetul de „autist moral”.

WP snowden

Pe 18 iunie, jurnalistul de investigație Michael Hastings din Los Angeles, care a scris o serie de articole despre activitățile mai puțin ortodoxe ale agențiilor de securitate americane, a pierit într-un teribil accident de mașină. Mașina sa (un Mercedes coupe) s-a izbit frontal de un palmier la o viteză amețitoare și a explodat. Impactul a fost atât de violent, încât motorul a fost aruncat la 50 de metri. Cu o zi înainte, Hastings își anunțase colegii, prin email, că lucrează la un articol-bombă… Richard Clarke, fost consilier în contra-terorism al Consiliului Național de Securitate al SUA, a lansat ipoteza că Hastings ar fi fost victima agenților secreți, care i-au… hacker-it mașina. Mașinile moderne au computer de bord prin care aproape toate funcțiile pot fi accesate, verificate, modificate, controlate. Chiar și de la distanță.

Un articol de azi din New Scientist confirmă veridicitatea ipotezei lui Clarke, întrucât doi spanioli au anunțat că vor prezenta, pe data de 27 iulie, un dispozitiv care le permite să treacă de sistemele de protecție ale unei mașini moderne, preluând controlul acesteia. Dispozitivul costă doar… 25 de dolari.

aplicatie snowden azil rusia

Rămâne de văzut dacă, după ce Edward Snowden va intra în Rusia, unde i s-a acordat azilul temporar solicitat, va mai putea face dezvăluiri care să completeze acest tablou al tranziției spre o epocă în care nu va mai exista viață privată.

În acest tablou intră, iată, patronul RTV și totodată deputatul PSD Sebastian Ghiță, care susține necesitatea interceptării tuturor cartelelor telefonice GSM!

Loading

Comments

comments