Emil Boc confirmă angajarea consilierilor săi pe salarii exorbitante la Romatsa

Victor Ponta și Emil Boc Foto: ziuanews.ro

Victor Ponta și Emil Boc
Foto: ziuanews.ro

Fostul premier Emil Boc confirmă angajarea consilierilor săi pe salarii exorbitante la Romatsa, dar susține că procedurile legale au fost respectate, iar persoanele respective au lucat în serviciul administrativ al companiei, informează Mediafax.

„Din câte știu, au fost angajați potrivit procedurilor legale, salariile bănuiesc că sunt salariile pe care le au toți cei de la Romatsa, știu că era o structură autofinanțată, cu regim, din câte cred eu, special. Cât timp am lucrat cu ei și-au făcut datoria, din câte știu nu lucrează și nu au avut nicio tangență cu securitatea zborurilor sau cu așa ceva, lucrând la serviciile suport, ceva servicii administrative, atât pot să vă spun”, a afirmat edilul orașului Cluj Napoca.

Boc a fost întrebat dacă unul dintre consilieri a lucrat ca șofer.

„Au fost consilieri la cabinetul primului ministru, la serviciul protocol și servicii administrative. Probabil că au lucrat înainte ca să se poată întreține, sunt oameni care au crescut de jos, nu sunt oameni care să vină de prin cabinete, au crescut ca toți oamenii care au făcut o facultate și au muncit”, a răspuns Boc.

Întrebat dacă aceștia aveau pregătirea necesară pentru funcțiile ocupate la Romatsa, Boc a răspuns: „Eu nu sunt expert în angajări, din câte știu sunt conform procedurilor legale, lucrând la serviciile conexe, suport administrativ, mai mult întrebați-i pe cei de resort”.

Conform Biroului de Presă al Guvernului, Romatsa a angajat, în 2011, doi consilieri ai premierului de atunci, Emil Boc, dintre care unul a fost șoferul acestuia la PDL. Angajarea s-a făcut cu cu avizul secretarului general al Ministerului Transporturilor Gheorghe Dobre, deși competența de angajare revenea directorului regiei.

Cei doi, Darius Pintilie și Marius Buzea, au fost angajați ca inginer/inspector de specialitate/referent de specialitate/expert în servicii de trafic aerian.

Conform Guvernului, Darius Pintilie lucrase anterior ca fotograf, agent de vânzări și inspector la Primăria Cluj-Napoca și consilier personal al prim-ministrului Emil Boc, absolvind Facultatea de Mecanică, iar Marius Buzea a lucrat ca șofer la PDL și ca și consilier al premierului Boc, absolvind Facultatea de Ingineria Produselor Alimentare.

Informațiile sunt prezentate într-un raport al Corpului de Control al Guvernului efectuat la Romatsa, pentru care Executivul a decis să sesizeze Parchetul, arătând că s-a constatat angajarea la Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian (Romatsa), cu încălcarea prevederilor legale, a unor colaboratori, consilieri sau rude ale unor demnitari.

Guvernul arăta că în actele Romatsa se afirmă că cei doi ar fi fost angajați în urma unui examen scris deși din evidențe rezultă că aceștia nu au intrat în sediul regiei în ziua examenului, ei intrând pentru prima dată în clădirea Romatsa abia la circa un an și două luni mai târziu de la data la care ar fi avut loc examinarea.

Lucrările acestora nu conțin date privind locul, data, ora examinării sau autorul, fiind doar semnate olograf pe ultima pagină, iar un subiect a fost scris identic de cei doi, cu aceleași informații și idei, inclusiv cu aceleași greșeli de punctuație.

Darius Pintilie a fost încadrat cu un salariu brut lunar de 9.910 lei, cu spor de vechime de 10%, ca și Marius Buzea, ulterior majorat la 11.777 lei, ei fiind încadrați direct pe funcții de Expert I, alți angajați cu experiență de 3-15 ani având un salariu mai mic.

O altă concluzie este că, în perioada martie 2011-mai 2012, cei doi au fost angajați în același timp în două structuri publice, respeciv la Guvern și Romatsa, deși prima intrare în sediul Romatsa a fost în mai 2012, tot atunci fiind redactate și documentele pentru legitimația de acces, inspectorii guvernamentali arătând astfel că, cu certitudine, cei doi nu au fost prezenți la locul de muncă de la Romatsa în acest interval, fiind însă atestată în acte, necorespunzător adevărului, prezența lor la serviciu.

Datele Romatsa mai relevă că în perioada martie 2011 – “31 decembrie 2013”, Darius Pintilie a încasat un venit brut total de 542.211 lei, din care 195.627 lei în perioada martie 2011-30 aprilie 2012, când nu a fost la serviciu, și prime de vacanță de 64.104 lei, iar Darius Buzea a încasat 526.024 lei brut, din care 220.523 lei pentru perioada când nu a fost la serviciu, plus prime de vacanță de 62.172 lei.

Conform documentului, cel mai mare venit brut anual la Romatsa s-a ridicat la 698.934 lei, iar cel mai mic venit brut anual fiind de 20.809 lei, la salariul de bază adăugându-se prime de fidelitate, de vacanță, de Paști, de Crăciun, adaos lunar pentru “întărirea rezistenței organismului”.

Guvernul mai arăta că la Romatsa a fost angajată și Cristina Palloș, director de cabinet al ministrului Transporturilor din acea perioadă, Radu Berceanu, numită membru în CA prin ordin al ministrului. În 2009, Aleodor Frâncu, atunci director general adjunct la Romatsa, a cerut suplimentarea cu un post a funcției de Expert I, post pe care a fost angajată Cristina Palloș direct de către ministru, cu un salariu brut lunar de 14.963 lei și spor de vechime 20%, majorat ulterior la 17.489 lei și spor de vechime 25% și la 19.051 lei.

Insprectorii punctează că, deși a fost angajată cu normă întreagă la Romatsa, Cristina Palloș a continuat să lucreze ca director de cabinet la ministrul Transporturilor, cu jumătate de normă.

Pe un alt post la Romatsa au fost angajate soția și fiica secretarului general din Ministerul Transporturilor, Tiberiu Bărbulețiu, deși din acte rezultă că cele două nu au intrat în sediul Romatsa la data examinării, iar soția nici nu a lucrat efectiv la regie deși a fost remunerată cu 289.787 lei, ea fiind, de fapt, detașată la cabinetul secretarului general adjunct din Ministerul Transporturilor.

Loading

Comments

comments