ElectoGaze. Guvernul amână creșterea prețului la gazele livrate populației

Ilustrație: stiriperurse.ro

Ilustrație: stiriperurse.ro

Potrivit calendarului de liberalizare a pieței gazelor asumat de Guvernul Emil Boc, prin acordurile cu FMI și Comisia Europeană, prețul gazelor livrate populației urma să crească cu 3% de la 1 octombrie, dar Guvernul Ponta nu mai vrea să respecte acordul, înaintea alegerilor prezidențiale. În plus, Executivul se opune și solicitării Direcției Generale Întreprinderi a Comisiei Europene, care dorește ca Guvernul să elimine obligativitatea producătorilor de gaze din România de a livra cu prioritate gaze din producția internă către populație, a declarat agenției MEDIAFAX ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

O delegație guvernamentală condusă de Nicolescu a avut luni consultări, la Bruxelles, cu reprezentanții Direcției Generale Energie din CE în legătură cu aspecte naționale și regionale din domeniul gazelor naturale, potrivit unui comunicat al Departamentului pentru Energie.

„Există însă și o divergență majoră cu DG Enterprise a CE referitoare la o presupusă interdicție privind exportul de gaze naturale din România. Am cerut implicarea Direcției Generale Energie în soluționarea acestui diferend, fapt care a fost acceptat. Am informat ca până la soluționarea acestei situații, statul român își rezervă dreptul de a amâna aplicarea calendarului de liberalizare a gazului natural pentru populație”, a declarat Nicolescu, citat în comunicatul Departamentului pentru Energie.

Nicolescu afirma în luna mai că procesul de convergență a prețurilor gazelor naturale pentru industrie a fost realizat și nu mai este necesar să fie majorate prețurile, așa cum erau angajamentele față de FMI și CE.

România consumă anual circa 12,5 miliarde metri cubi de gaze naturale și produce aproximativ 11 miliarde metri cubi. Diferența este importată din Rusia, prin firme intermediare, la prețuri mai mari decât cele ale gazelor produse intern.

Aproximativ 60% din cantitatea de gaze este livrată consumatorilor industriali pe piața liberă, iar 24% merge către consumatorii casnici. Restul de circa 16% este achiziționată de consumatori non-casnici la preț reglementat.

Loading

Comments

comments