“Efectul Snowden” ascute războiul cibernetic

spionajScandalul legat de spionajul global, practicat de Agenția Națională de Securitate (NSA) din SUA, a obligat țările europene să revizuiască securitatea informațională. Între altele, Suedia a anunțat că intenționează să-și revizuiască politica de neutralitate în spațiul cibernetic.

Parlamentul suedez insistă pe extinderea finanțării programelor naționale de elaborarea a unor instrumente pentru atacuri cibernetice. După cum a menționat politologul rus Aleksandr Vlasov, „efectul Snowden” obligă să treacă la tactica ofensivă chiar state tolerante, precum Suedia.

„Suedia este o țară bogată, poate să-și permită să cheltuiască bani în acest sens. Problema multor altor țări constă în faptul că sunt obligate să se folosească de software, hardware, rețele și servere, create peste ocean. Ele trebuie să depună eforturile suplimentare pentru a verifica dacă aparatura nu are capacități nedeclarate și a rezolva această problemă”.

Expertul rus consideră că cei mai interesați de aceste sisteme nu vor fi statele, ci infractorii cibernetici, care vor încerca să spargă sistemul electronic de stat, sau hoții care se ocupă cu furtul de bani din sistemele bancare electronice. Aleksandr Tokarenko, expert în securitatea informațională, este convins că elaborarea de către Suedia a unor astfel de sisteme va fi costisitoare chiar și pentru un stat dezvoltat economic.

„Tehnologiile de atac și tehnologiile de apărare în spațiul cibernetic se perfecționează mereu, de aceea este necesară o finanțare permanentă. Va fi necesar să se aloce bani în mod regulat. Nu pot să spun dacă Suedia va putea face față acestor cheltuieli suplimentare”.

Pe de altă parte, dorința Parlamentului suedez de a consolida dezvoltarea sistemelor cibernetice de ofensivă poate să nu provină din Stockholm. După cum consideră Aleksandr Tokarenko, Suedia se află de mult timp sub protectoratul SUA, iar elaborarea de sisteme proprii de arme cibernetice poate însemna pregătirea viitoarea atacuri ale Washingtonului asupra potențialilor adversari politici.
Mai mult: http://romanian.ruvr.ru/2013_10_20/Efectul-Snowden-impinge-tarile-spre-dezvoltarea-armelor-cibernetice-8024/

Loading

Comments

comments