Edward Snowden avertizează asupra practicilor de spionaj ale Statelor Unite în prima înregistrare video de când se afă în Rusia

993520_1379230912291135_182834622_nWikiLeaks a difuzat sâmbătă ceea ce el prezintă drept prima înregistrare video a lui Edward Snowden de când acesta este exilat în Rusia, în care fostul consultant al serviciilor de informații americane avertizează în legătură cu pericolele împotriva democrației, relatează AFP.

‘Dacă nu putem înțelege politicile și programele guvernelor noastre, nu le putem aproba’, a afirmat Snowden într-o scurtă înregistrare video difuzată în noaptea de vineri spre sâmbătă pe WikiLeaks, site-ul care a publicat sute de mii de telegrame diplomatice confidențiale.

Acesta se adresa unui grup de patru foști membri ai serviciilor secrete americane în cadrul unei ceremonii la Moscova.

Joi, cei patru foști agenți i-au acordat lui Snowden un premiu pentru ‘integritatea sa în activitatea de colectare de informații’.

Un fost analist al CIA, Ray McGovern, a subliniat că asociația sa este ‘mândră să onoreze decizia dlui Snowden de a-și urma conștiința și de a acorda prioritate binelui comun în loc de a se preocupa de propriul viitor’, potrivit WikiLeaks.

‘Avem speranța că și alții, cu aceeași corectitudine morală, vor urma exemplul său, făcând lumină în zonele de umbră și dezvăluind crimele care ne amenință drepturile civice de cetățeni liberi’, a afirmat acesta.

Înregistrarea video îl arată pe Snowden în costum negru și cămașă albastră, fără cravată, părând relaxat, în cadrul unei cine cu cei patru foști agenți americani, într-un loc neprecizat.

Conform agenției de presă franceze, Snowden susține că spionajul la scară largă practicat de serviciile secrete este ‘foarte îndepărtat’ de programele legitime. ‘Este vorba de un fel de rețea vastă prin care se supraveghează populații întregi’, afirmă acesta.

‘În întreaga lume, oamenii realizează că aceste programe nu ne dau mai multă siguranță, ci ne slăbesc economia și țara, ne limitează libertatea de exprimare, de a gândi, a trăi și a fi creativ, de a avea relații, de a ne asocia liber’, le spune Edward Snowden însoțitorilor săi.

Snowden (30 de ani) a obținut, la 1 august, un azil provizoriu de un an în Rusia, după ce a petrecut peste o lună în zona de tranzit a aeroportului moscovit Șeremetievo, amintește France Presse.

Tatăl său, Lon Snowden, a ajuns joi la Moscova.

Loading

Comments

comments