Duma de Stat va examina pe 21 martie varianta anexării Crimeii

RUSSIA-HISTORY-WWII-PARADEDuma de Stat a Rusiei (camera inferioară a parlamentului federal) intenționează să examineze la 21 martie un proiect care lasă ușa deschisă alipirii Crimeii (în prezent încă republică autonomă din sudul Ucrainei) la Rusia, la cinci zile după preconizatul referendum privind viitorul peninsulei – mai multă autonomie ca parte a Ucrainei sau intrarea, ca subiect, în componența Federației Ruse, informează marți Efe și Ria Novosti.

“Examinarea inițiativei a fost inclusă pe ordinea de zi a sesiunii din 21 martie”, a declarat politologul Viaceslav Nikonov, deputat din partea Rusiei Unite (partidul de guvernământ în Rusia).

Respectivul proiect de lege a fost înregistrat în Dumă de către grupul parlamentar al Partidului Rusia Justă.

Textul aduce modificări unei legi din 2001 și definește regulile de intrare a unor noi teritorii în componența Federației Ruse. Autorii proiectului propun ca încorporarea de noi teritorii în Federația Rusă să poate fi efectuată în baza rezultatelor referendumului organizat pe teritoriul care și-a exprimat dorința de a adera la Federația Rusă. Acestei noi regiuni îi va fi acordat statutul de subiect al Federației Ruse. Potrivit proiectului, acest mecanism va fi utilizat în cazul în care în statul străin de care aparține acest teritoriu nu există un guvern suveran eficient, care să susțină și să respecte drepturile și libertățile cetățenilor.

Partidul Rusia Justă a argumentat că a propus acest proiect de lege în legătură cu evenimentele din Ucraina, unde a avut loc o schimbare de putere la vârf cu toate însemnele unei lovituri de stat și de aceea actuala putere ucraineană, în opinia sa, este nelegitimă.

Kremlinul, potrivit agenției EFE, neagă orice legitimitate a actualului guvern de la Kiev, rezultat la sfârșitul lunii februarie în urma unei revolte populare ce a durat aproape trei luni și a condus la înlăturarea regimului condus de președintele Viktor Ianukovici. Acesta se află în prezent în Rusia și este considerat de Moscova în continuare drept președintele constituțional al Ucrainei.

 1,183 total views,  1 views today

Comments

comments