Dragnea nu va putea fi prim-ministru, a decis CCR

Curtea Constituțională a României (CCR) a respins joi, ca inadmisibilă, sesizarea Avocatului Poporului referitoare la articolul din Legea 90/2001 care interzice persoanelor condamnate să fie membri ai Guvernului, au declarat pentru AGERPRES surse judiciare. Și News.ro publică o știre în același sens, citând surse din CCR.

Curtea Constituțională a mai dezbătut speța pe 7 martie, pe 21 martie, pe 4 aprilie și pe 27 aprilie, după sesizarea făcută la începutul lunii ianuarie de Victor Ciorbea, la o zi după ce Guvernul Grindeanu a depus jurământul la Palatul Cotroceni.

La ultimele termene nu s-a format o majoritate pentru admiterea sau respingerea sesizării, președintele CCR, Valer Dorneanu, afirmând că „E cea mai grea soluție pe care am avut-o de dat până acum, pentru că problemele sunt mai ales de apreciere politică (…) Noi nu ne ghidăm neapărat după presiunea mediatică, nici după cea politică, pentru că aceea există tot timpul, de fapt ambele există. Vrem întâi să fim împăcați cu conștiința noastră și cu convingerea că soluția pe care o dăm corespunde interpretării exacte a Constituției și sensului legiuitorului, în măsura în care el este în concordanță cu principiile constituționale”.

După această afirmație, judecătorii CCR i-au solicitat lui Valer Dorneanu să nu dea declarații, deoarece afectează imaginea instituției.

În urma deciziei CCR, Liviu Dragnea, președintele PSD, având o condamnare cu suspendare în cazier, nu va putea ocupa nici funcția de prim-ministru și nici pe aceea de ministru.

Loading

Comments

comments