Dracula face record de participare la Olimpiada Internațională de Astrofizică de la Suceava

Președintele Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Astrofizică (OIAA), Chatief Kunjay, a declarat, vineri, într-o conferință de presă, la Universitatea “Ștefan cel Mare” din Suceava, că cea de-a opta ediție a olimpiadei înregistrează un record de participanți – 44 de echipe și peste 200 de elevi din 39 de țări.

„În România se întâlnesc cei mai străluciți 200 de elevi. În viitor, foarte mulți dintre ei vor deveni cei mai străluciți astronomi și vor fi cei care vor dezvolta astronomia”, a spus Kunjay, citat de Mediafax.

El a spus că printre motivele pentru care se înregistrează un record de participanți la această ediție a olimpiadei se numără și modul în care organizatorii au promovat evenimentul, dar și interesul crescut al tinerilor de a veni în România.

Acesta a subliniat că România este o țară “faimoasă”, aflată în inima Europei, iar mulți dintre participanți au aflat despre povestea contelui Dracula, dar și despre mănăstirile din România și sunt interesați să le vadă și să afle mai multe despre această zonă.

Reprezentantul Ministerului Educației, inspectorul Sorin Trocaru, a spus că pentru desfășurarea acestei olimpiade în România, MEN a alocat aproximativ 200.000 de euro, fiind achiziționate și 38 de telescoape necesare probei observaționale a competiției.

Olimpiada cuprinde proba observațională ce se va desfășura în 4 august la Planetariul Suceava, proba teoretică prevăzută pentru 5 august și proba analiza de date pentru 7 august, ambele probe urmând să se desfășoare la Complexul “Conacul Domnesc”, apoi în 8 august este programată proba observațională în teren ce se va desfășura la Mănăstirea Dragomirna, în intervalul orar 22,00- 03,00, pentru care au fost achiziționate cele 38 de telescoape. Ultima probă, cea pe echipe, se va desfășura în sala de sport a Complexului “Ariniș” din Gura Humorului.

barlad astronomie 1 barlad astronomie 2În pofida resurselor infime alocate de autorități, astronomia și astrofizica supraviețuiesc în România grație unor entuziaști. Printre aceștia se numără și Dumitru Ciprian Vîntdevară, muzeograf la Planetariul/Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad, județul Vaslui, coordonator al astroclubului „Perseus” Bârlad. Recent, Vîntdevară a organizat o tabără de astronomie de trei nopți în comuna Tutova, la marginea sudică a rezervației Bădeana. „Nu este prima ieșire la observații astronomice în afara orașului Bârlad a clubului de astronomie „Perseus”. Din anul 2012, în perioada de vară (iunie și iulie), organizăm odată pe lună mici tabere de astronomie de două nopți”, ne-a declarat coordonatorul astroclubului bârlădean. „Anul acesta în perioada 25 – 28 iulie, am organizat o tabară de astronomie puțin mai extinsă, de trei nopți. Inițial noi ne-am propus o perioadă mai lungă până pe 30 iulie, dar din motive administrative aceasta activitate s-a încheiat în cursul zilei de luni, 28 iulie. La tabăra de anul acesta au participat membrii astroclubului „Perseus” și un grup de turiști străini din mai multe țări precum: Taiwan, Brazilia, Austria, Polonia, Republica Moldova, care au fost alături de noi la observații astronomice în prima noapte a taberei de astronomie. Observațiile astronomice în afara orașului au un rol foarte important în promovarea astronomiei în rândul tinerilor, elevilor, studenților dar și a publicului larg. Aceast gen de activitate se desfășoară departe de luminile orașului, într-o zonă cu poluare luminoasă redusă, acolo unde cerul oferă un spectacol deosebit”, mai spune Vîntdevară. Acesta și-a propus să repete manifestarea anual, în lunile iunie sau iulie. Imagini cu tabară de astronomie găsiți pe website-ul http://astrobarlad.wordpress.com la secțiunea poze activități.

 

Loading

Comments

comments