Două state latinoamericane îi oferă azil politic lui Edward Snowden

Flickr

Flickr

Președinții Venezuelei și Nicaraguei, Nicolas Maduro și Daniel Ortega au anunțat că îi oferă azil umanitar refugiatului american Edward Snowden, informaticianul care a devoalat programul de interceptare a comunicațiilor PRISM și care, de aproape două săptămâni, s-ar afla în zona de tranzit a Aeroportului Șeremetievo din Moscova, informează The Guardian.

Anunțul a fost făcut imediat după o reuniune de ieri (ora locală, dar azi dimineață, ora României), la Managua (Capitala Nicaraguei), a mai multor șefi de stat din America de Sud, revoltați de sechestrarea, la Viena, timp de peste nouă ore, a președintelui bolivian, Evo Morales, suspectat că l-ar fi transportat în aeronava sa prezidențială pe Snowden.

Conform Wikileaks, Snowden tocmai a cerut, ieri, azil politic în alte șase state, după primele 21 în care a aplicat, fiind deja refuzat de majoritatea acestora. Snowden și-a retras cererea de azil trimisă autorităților ruse, după ce președintele Putin i-a condiționat acceptul de stoparea altor scurgeri care ar dăuna imaginii guvernului Statelor Unite. Iar Rusia a anunțat că Snowden trebuie să se decidă, mai repede, ce va face, dând de înțeles că nu va tolera, la infinit, statutul său de protejat în „no mans land”-ul zonei de tranzit.

„Ca șef de stat al republicii Bolivariene Venezuela, am decis să îi ofer azil umnitar tânărului Snowden, pentru a-l proteja de persecuția imperialistă”, a declarat Maduro. Președintele venezuelean a declarat, anterior, într-un interviu televizat, că susține cauza lui Snowden, dar că trebuie ca poporul să se pronunțe în privința cererii acestuia de azil. Se pare că incidentul de la Viena l-a convins pe Maduro că nu mai e necesară consultarea populară (referendumul sau un vot în Parlamentul de la Caracas.

Cu o zi înaintea anunțului de ieri, Maduro declarase unui post de local de televiziune că a primit o cerere de extrădare a lui Snowden din partea SUA, pe care a respins-o. În cererea de extrădare, SUA precizează că Snowden a dezvăluit documente clasificate unor publicații, fiind nominalizate The Guardian și The Washington Post, scrie The Guardian, care a obținut o copie a documentului.

În cererea de extrădare, datată 3 iulie și redactată în Engleză și Spaniolă, se spune: „Statele Unite solicită arestarea imediată a lui Snowden, în cazul în care acesta va încerca să călătorească sau să tranziteze Venezuela. Snowden prezintă un risc iminent, din cauza acuzațiilor substanțiale cu care se confruntă și din cauza tentativei sale de a rămâne un fugar”. Documentul mai precizează că Snowden este acuzat cu dezvăluirea neautorizată de informații militare, dezvăluirea neautorizată de informații clasificate ale serviciilor secrete și sustragere a unor bunuri guvernamentale. Fiecare dintre acuzații implică o condamnare de 10 ani de închisoare și amendă de 250.000 de dolari. Snowden este descris în document ca „fugar ce se află actualmente în Rusia” și cere ferm Venezuelei să îl rețină și să îl predea Statelor Unite, împreună cu toate obiectele care se vor afla asupra sa.

Maduro a respins argumentele americanilor: „Snowden a spus adevărul, în spiritul rebeliunii (împotriva imperialismului – n.r.), despre Statele Unite spionând întreaga lume. Cine este vinovatul? Un tânăr care denunță planuri de război sau guvernul Statelor Unite, care lansează bombe și furnizează arme teroriștilor din opoziția siriană, care luptă împotriva poporului sirian și a președintelui legitim, Bashar-al-Assad?”

Și guvernul Boliviei a anunțat că a refuzat o cerere similară de extrădare a lui Snowden, primită din partea SUA.

Președintele Nicaraguei, Daniel Ortega, a anunțat că a  acceptat cererea de azil primită din partea lui Snowden: „Suntem o țară deschisă, respectăm dreptul de azil și este clar că, dacă circumstanțele o permit, îl vom primi cu drag pe Snowden și îi vom oferi azil în Nicaragua”.

Și Ecuadorul și-a exprimat suportul pentru Snowden, deși, anterior, președintele Rafael Correa declarase că refugiatul american nu va mai primi niciun suport din partea țării sale. De la Londra, unde discutase cu jurnaliștii de la The Guardian, Snowden s-a refugiat la Hong Kong, având asupra sa documente de călătorie ecuadoriene (pașaportul american fiindu-i revocat în urma dezvăluirilor referitoare la programul PRISM) și spera să ajungă în Ecuador, unde să primească azil politic. Dar, în urma declarațiilor lui Correa, Snowden a rămas la Moscova, unde ajunsese refugiindu-se din Hong Kong. Această evoluție a diplomației ecuadoriene este foarte curioasă, mai ales dacă ținem cont de faptul că, alt inamic public al Statelor Unite, fondatorul Wikileaks Julian Assange, este adăpostit, de un an de zile, de Ambasada Ecuadorului din Londra.

Nu este clar cum va putea Snowden să ajungă în America de Sud, unde ar putea beneficia de azil.

Referitor la incidentul din Viena, președintele bolivian a precizat că ambasadorul Spaniei s-a prezentat, în persoană, la avionul său, pentru a i se permite percheziția, dar a fost refuzat.

Vineri, José Manuel García-Margallo, ministrul de Externe al Spaniei a declarat că s-a acționat în baza unui pont „sigur”. „Ne-au spus că informația e sigură, că Snowden e în avion”, a spus Margallo, fără a preciza cine „a spus”. S-a asumat că Statele Unite au fost la originea informației. SUA au confirmat că au fost în contact permanent cu țările aflate pe traseul aeronavei prezidențiale boliviene.

În urma incidentului, Franța a prezentat scuze Boliviei.

La întâlnirea de la Managua au fost prezenți și președintele Uruguay-ului, José Mujica, Argentinei,  Cristina Fernandez de Kirchner și un reprezentant al președintelui Braziliei, Dilma Rousseff.

 

Știre în curs de actualizare

Loading

Comments

comments