Directorul Mecanismului European pentru Stabilitate: nu există alternativă viabilă la austeritate

Klaus Reging Foto: ESM

Klaus Reging
Foto: ESM

Klaus Reging, directorul Mecanismului European pentru Stabilitate (MES), consideră că nu există alternativă viabilă la austeritate. Intervievat de biroul de presă al Parlamentului European, după întâlnirea de marți cu eurodeputații din comisia economică și pentru afaceri monetare, Reging s-a arătat de un optimism ponderat în privința redresării economiei europene după valul de criză pe care îl străbate. „Țările membre mai au multe de făcut pentru a-și îmbunătăți competitivitatea”, spune Reging.

Întrebat dacă nu ar trebui să ne temem de o accentuare a crizei în următoarele două luni, din pricina scăderii ratingurilor de creditare în cazul unor state membre, Reging a replicat: „Dimpotrivă. Am văzut recent semne încurajatoare în zona euro . De asemenea , agențiile de rating își modifică evaluările nu doar în sens negativ. În cazul Irlandei , de exemplu , ratingul s-a îmbunătățit recent . În al doilea trimestru al acestui an zona euro a înregistrat o creștere pozitivă , după șase trimestre de creștere negativă . Rata șomajului a înregistrat o mică scădere în cele mai multe țări aflate  în cadrul unui program EFSF (European Financial Stability Facility – n.r.) sau MES . Aceste date confirmă că răspunsul nostru de acordare de împrumuturi țărilor aflate sub presiunea pieții, în condiții stricte, produce rezultate”.

Reging nu a putut nega, explicit, posibilitatea ca Grecia să aibă nevoie de un al treilea pachet financiar de salvare. „Este prea devreme pentru a spune dacă este nevoie de un al treilea pachet . Ceea ce este clar, este faptul că Grecia a corectat dezechilibrele care au fost la originea crizei sale. Considerând cât de dificilă a fost situația din care s-a plecat,  Grecia a făcut o mulțime de progrese. În timp de trei ani, țara a efectuat cea mai mare ajustare fiscală din istorie și a atins un excedent fiscal primar. Competitivitatea s-a îmbunătățit și a fost pusă în aplicare o gamă completă de reforme structurale. Cu toate acestea , este important de menționat faptul căajustarea este încă foarte departe de a fi completă”.

Întrebat dacă vede o alternativă la politicile de austeritate, Reging a negat: „Sunt conștient că situația actuală din țările aflate în cadrul unui program MES sau EFSF este foarte dureroasă pentru o mare parte a populației. Salariile și pensiile sunt tăiate și mulți oameni și-au pierdut locurile de muncă. Cred că este important să subliniem că alternativele nu ar fi fost sustenabile și s-ar fi dovedit chiar mai dureroase pentru populație. EFSF și ESM acordă împrumuturi unor țări fără acces temporar pe piețele financiare unde creditarea este ieftină. În schimb, țările trebuie să-și facă economiile competitive din nou, în scopul de a recâștiga încrederea investitorilor. Experiența FMI în țări precum Coreea de Sud , Brazilia și Turcia arată că această strategie funcționează.

Loading

Comments

comments