Dezbaterea Legii referendumului amânată la CCR din cauza absenței a trei judecători

10DSC_9529Curtea Constituțională a României a amânat miercuri pentru 14 noiembrie dezbaterile în cazul sesizării președintelui privind neconstituționalitatea modificărilor aduse Legii 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, prin care pragul de participare a fost redus la 30% din alegătorii înscriși în liste.

Judecătorii care au lipsit la ședința Curții Constituționale de astăzi sunt Iulia Motoc, Petre Lăzăroiu și Daniel Morar, conform Mediafax.

Președintele Traian Băsescu a sesizat Curtea în urmă cu aproximativ o lună, argumentând că legea modificată ar permite posibilitatea adoptării prin referendum a unor măsuri lipsite de legitimitate populară și ar duce la nerespectarea dreptului poporului român de a exercita suveranitatea de stat pe calea directă a consultării populare.

Șeful statului afirmă, în motivele sesizării, că pragul de participare la referendum de 30% din alegătorii înscriși în liste contravine principiilor constituționale, deoarece manifestarea democratică a suveranității poporului se asigură doar prin participarea majorității cetățenilor la o consultare populară, adică 50% plus unu.

Loading

Comments

comments