Dezastrul din turismul românesc – 1,5% din PIB

Contribuția directă a turismului în Produsul Intern Brut al României este de circa 1,5%, sub media mondială de 5,2%, a spus, miercuri, Călin Ile, manager general hotel Ibis Gara de Nord, la o conferință de specialitate.

“În alte țări din regiune contribuția turismului la PIB este cu mult mai mare. În Croația este de 11,9%, în Ungaria de 5,8%, iar în Bulgaria, de 3,8%. Numărul de angajați în turism, în România, este de 2,3% din totalul salariațiilor, adică aproximativ 193.000, în timp ce la nivel mondial media celor care lucrează în turism este de 13,9%. În România, nu avem, din păcate, date statistice exacte, de cele mai multe ori trebuie să ne bazăm, în analize, pe datele instituțiilor internaționale. România se află pe locul al 68-lea într-un clasament privind competitivitatea turismului în 140 de țări publicat în raportul pe 2013 al Forumului Economic Mondial (World Economic Forum,WEF), ceea ce spune multe’, a precizat Călin Ile, în deschiderea primului colocviu CAESAR ‘Turism în România 2030”.

Cele 140 de state incluse în raport sunt clasate în funcție de paisprezece indicatori privind competitivitatea în domeniul turismului, precum legislația, sustenabilitatea în politicile de mediu, nivelul de sănătate și igienă, infrastructura pentru transporturi, resursele umane, naturale și culturale. La nivel european, România ocupă locul al 35-lea, din cele 42 de state evaluate, lista fiind încheiată de Republica Moldova. Top 10 țări din Europa cuprinde Elveția, Germania, Austria, Spania, Marea Britanie, Franța, Suedia, Olanda, Islanda și Finlanda.

“În România nu avem, încă, o Lege a turismului. Nu avem promovare, la acest capitol, fiind, conform aceluiași clasament, pe locul 123 din 140 de țări. Nu avem statistici coerente. Nu avem un management al destinațiilor turistice. Nu avem un centru de conferințe conform normelor internaționale. Dar vă avem pe voi, tinerii care ați studiat în străinătate și care doriți să vă implicați în dezvoltarea turismului românesc”, a precizat Călin Ile.

Liga Studenților Români din Străinătate și Clubul Young Skal au organizat primul colocviu al Centrului pentru Acces la Expertiza Studenților și Absolvenților Români (CAESAR) “Turism în România 2030”, pentru definirea principalelor priorități de dezvoltare și promovare a turismului.

“România are, la Autoritatea Națională pentru Turism, încă destul de mulți bani de cheltuit pentru promovare și se chinuie de ani buni să îi cheltuie și dacă nu îi cheltuie în câteva luni, îi va pierde. Dacă aș putea să dispun eu de o parte din acești bani, aș investi în diaspora, în expați”, a spus Dragoș Anastasiu, președintele Eurolines România.

Colocviul CAESAR, organizat cu sprijinul Ministerului Economiei, este considerat un prim pas în conceperea unei strategii de dezvoltare pe termen lung a industriei turistice, oferind tinerilor pasionați de turism oportunitatea de a se implica în găsirea unor soluții viabile pentru principalele probleme cu care se confruntă turismul românesc.

Loading

Comments

comments