Desemnarea luxemburghezului Junker la șefia CE pare a prefigura ieșirea Marii Britanii din UE

Imagine: www.leftfutures.org

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, liderul PPE Jean-Claude Junker și premierul britanic David Cameron Imagine: www.leftfutures.org

Desemnarea lui Jean-Claude Juncker pentru funcția de președinte al Comisiei Europene este “o zi tristă pentru Europa”, afirmă premierul Marii Britanii, David Cameron, citat de AFP/Mediafax.

“Le-am transmis liderilor europeni că ar putea regreta toată viața această nominalizare”, a insistat Cameron, care consideră că Juncker este “persoana greșită” pentru funcția de președinte al CE. Anterior, Cameron a amenințat cu un referendum pentru ieșirea Marii Britanii din UE, în cazul desemnării lui Junker. Dacă referendumul ar fi organizat, șansele  unui vot anti-unionist ar fi foarte mari, ținând cont de nivelul ridicat al euroscepticismului în Regat.

Jean-Claude Juncker a fost desemnat de șefii de stat și de guvern ai țărilor membre UE pentru funcția de președinte al Comisiei Europene, a anunțat Herman Van Rompuy, președintele Consiliului European. “Decizia a fost luată. Consiliul European îl propune pe Jean-Claude Juncker pentru funcția de președinte al Comisiei Europene”, a transmis Van Rompuy prin Twitter. Desemnarea lui Juncker a primit 26 de voturi pentru și două împotrivă (Marea Britanie și Ungaria) în Consiliul European.

Junker, candidatul Partidului Popular European pentru funcția de președinte al Comisiei Europene, va trebui să primească și aprobarea Parlamentului European. Votul în PE este programat la jumătatea lunii iulie, iar Junker va trebui să primească cel puțin 376 de voturi pentru din totalul de 751.

Loading

Comments

comments