Der Spiegel: Statele Unite spionează Uniunea Europeană

Agenții secreți ai Statelor Unite ale Americii au plantat microfoane în birouri ale Uniunii Europene, și au accesat rețelele europene de calculatoare interne, în conformitate cu documentele citate de săptămânalul german Der Spiegel. Aceasta este cea mai recentă informație din șirul exploziv lansat de fostul colaborator al Agenției Naționale de Securitate (NSA), Edward Snowden, informează Reuters.

Der Spiegel citează un document clasificat “Top Secret” și datând din septembrie 2010, aparținând NSA. Documentul, aflat în posesia lui Edward Snowden, a fost analizat de jurnaliștii germani.

Documentul descrie modul în care NSA a plantat microfoanele și a spionat rețelele UE de calculatoare interne din Washington și din sediul Organizației Națiunilor Unite (New York), ascultând conversații telefonice, interceptând sms-uri, documente și e-mailuri.

Au fost spionate, de la distanță, și rețelele de telecomunicații din clădirea Justus Lipsius din Bruxelles, sediul Consiliului European.

În documentul secret, UE este denumită „țintă”.

O mulțime de dezvăluiri ale lui Snowden prezentate în mass-media, în ultimele săptămâni, cu privire la programele de supraveghere din SUA, au stârnit o dezbatere aprinsă la nivel global cu privire la echilibrul între dreptul la viață privată și securitatea națională.

Snowden a fugit din Hawaii, Statele Unite, la Hong Kong, în luna mai, cu câteva săptămâni înainte de publicarea în The Guardian și The Washington Post a detaliilor pe care le-a furnizat cu privire la programul secret de supraveghere a comunicațiilor electronice din SUA.

În vârstă de 30 de ani, Snowden a fost ascuns într-o zonă de tranzit aeroportuar din Moscova din weekend-ul trecut. Guvernul de stânga din Ecuador analizează, în prezent, cererea sa de azil.

 

Citește și:

Spionul renegat al Americii, Edward Snowden, este la Moscova și intenționează să plece spre Ecuador

INTEGRAL. Interviul care ar putea schimba lumea. Edward Snowden, sursa PRISM: „Le-aș fi putut vinde rușilor lista cu toți agenții noștri secreți”

 

Loading

Comments

comments