Deficitul de vitamina D crește riscul de complicații în timpul sarcinii

vitamina D sarcinaUn nou studiu american, citat de WebMD, relevă faptul că un deficit de vitamina D în primele 26 de săptămîni de sarcină crește riscul apariției unei complicații numite pre-eclampsie severă, care survine atunci cînd tensiunea arterială manifestă o creștere bruscă.

În urma testelor efectuate pe un număr mare de femei însărcinate, s-a demonstrat că un aport suficient de vitamina D scade cu 40% riscul dezvoltării acestei complicații pe perioada sarcinii. Totuși, autorii studiului atrag atenția că sunt necesare noi cercetări pentru a obține certitudinea unei legături de tipul cauză – efect între aportul de vitamina D și pre-eclampsie, avînd în vedere faptul că rezultatele testelor nu au fost extrem de concludente cu referire la corespondența între deficitul de vitamina D și formele mai ușoare ale complicației în cauză și avertizează că femeile însărcinate nu ar trebui să își suplimenteze dieta cu această vitamină doar în baza prezentului studiu.

Este însă de la sine înțeles, pînă la noi vești din partea cercetătorilor, că asigurarea unui aport corect de vitamine și minerale pe perioada celor 9 luni de sarcină este prioritar pentru viitoarele mămici.

Autor: Elena Mădălina Mihai 

Loading

Comments

comments