Sancțiuni pentru șoferii care nu transportă copiii în siguranță

Ilustrație: tvdobrogea.ro

Ilustrație: tvdobrogea.ro

Începând de azi, 28 septembrie, conform unei ordonanțe de Guvern care a modificat legislația rutieră, va fi sancționat cu trei puncte de penalizare și amendă de 360-450 de lei, transportul minorilor în vârstă de 0-3 ani fără asigurare prin fixare în scaune pentru copii omologate, respectiv transportul minorilor de 3-12 ani fără centuri de siguranță pe bancheta din spate. Amenda se reduce la jumătate, dacă este achitată pe loc.

„Regulile existau și până acum (…), însă nu exista posibilitatea de a sancționa direct șoferul autovehicului”, a precizat, pentru MEDIAFAX, șeful Direcției Rutiere din Poliția Română, comisarul șef Florin Brăcea.

Sunt exceptate de la obligația prevederii cu scaune speciale pentru transportul minorilor în vârstă de până la trei ani vehiculele destinate transportului public de persoane, inclusiv taxiurile.

Șoferii autovehicule având locuri prevăzute prin construcție cu centuri de siguranță trebuie să informeze pasagerii cu privire la obligația legală de a le purta în timpul circulației pe drumurile publice.

Noua legislație rutieră aduce noutăți și în ceea ce privește locul unde se poate face recoltarea mostrelor biologice. Astfel, acestea vor putea fi recoltate și în ambulanțe având echipaj cu medic ori autospeciale cu această funcție aparținând Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD).

Ordonanța mai prevede că o persoană careia i-a fost anulat permisul auto, ca urmare a condamnării pentru o infracțiune care a fost dezincriminată, se poate prezenta la autoritatea competentă pe raza căreia își are domiciliul sau reședința, pentru eliberarea unui nou permis de conducere, fără a mai susține examen. Dacă permisul nu a fost anulat, va fi restituit.

Tot începând de duminică se modifică și condițiile în care studenții străini pot obține pemisul de conducere pe teritoriul României. Astfel, dacă până acum aceștia trebuiau să facă dovada faptului că urmează să studieze în România pe o perioadă de cel puțin șase luni, acum ei vor trebui să prezinte documente care să ateste că au studiat deja timp de șase luni în țara noastră.

Loading

Comments

comments