David Cameron trebuie să își recapete autoritatea după înfrângerea istorică din Parlament

David Cameron

David Cameron

Premierul britanic David Cameron, a cărui țară se află în prezent în afara unei alianțe SUA/Franța pentru o eventuală intervenție militară în Siria, se confruntă cu dificila sarcină de a-și recăpăta autoritatea pe plan intern după înfrângerea istorică suferită în parlament, informează sâmbătă AFP.

Mai multe ziare britanice scriau sâmbătă despre o posibilă remaniere guvernamentală după veto-ul parlamentar cu privire la posibilitatea unei intervenții militare în Siria, afront niciodată suferit de un guvern britanic referitor la o acțiune militară în ultimii peste 230 de ani.

Autoritatea lui David Cameron a fost știrbită de 30 de membri ai Partidului său Conservator și, ca un și mai mare afront, 10 membri ai guvernului său de coaliție nu au participat la votul crucial de joi seara din Camera Comunelor, convocată de urgență de către acesta.

Doi dintre ei, ministrul pentru dezvoltare internațională, Justine Greening, și secretarul de stat pentru afaceri externe, Mark Simmonds, au explicat, jenați, că nu au auzit semnalul care le cerea parlamentarilor să voteze.

Potrivit Daily Telegraph, apropiat de conservatori, cei doi miniștri ar putea să plătească pentru greșeala lor cu ocazia unei posibile remanieri ce ar putea să aibă loc săptămâna viitoare, la fel ca și mulți alți membri ai guvernului care nu s-au întors din vacanță în pofida convocării lansate de Cameron.

Ziarul, la fel ca și tabloidul cu tendință laburistă Daily Mirror, au scris că ‘chief whip’ George Young, responsabil cu impunerea disciplinei de partid pentru parlamentarii conservatori, este de asemenea în vizor.

‘Umilire’, ‘dezastru’, ‘eșec răsunător’: ziarele nu au avut suficiente cuvinte dure în ultimele două zile pentru a descrie înfrângerea dureroasă suferită de David Cameron aflat de trei ani la putere.

O înfrângere rezultată dintr-un pariu riscant al premierului, dispus să acționeze rapid și care a părut să nu ia în considerare nivelul reticenței opiniei publice și al parlamentarilor, inclusiv în propria sa tabără, în fața unei astfel de acțiuni, în condițiile în care țara este încă marcată de amintirea războiului din Irak din 2003 și a pretinselor arme de distrugere în masă ale lui Saddam Hussein care au justificat invazia americano-britanică, notează AFP.

Loading

Comments

comments