Damasc-ul autorizează inspectorii ONU să ancheteze “imediat” utilizarea armelor chimice

siriaRegimul sirian și-a dat, duminică, acordul ca inspectori ai Organizației Națiunilor Unite (ONU) să ancheteze ‘imediat’ pe marginea afirmațiilor privind utilizarea de arme chimice lângă Damasc, potrivit unui comunicat emis de Ministerul Afacerilor Externe al Siriei, informează AFP.

‘S-a ajuns la un acord la Damasc între guvernul sirian și ONU, în timpul vizitei desfășurate de înalta reprezentantă a ONU pentru dezarmare, Angela Kane, în vederea permiterii echipei ONU, condusă de profesorul Aake Sellstrom, să ancheteze pe marginea afirmațiilor privind utilizarea de arme chimice în provincia Damasc’, se spune în comunicat, care precizează că acordul ‘intră în vigoare imediat’.

Urmează ca ONU și guvernul sirian ‘să convină asupra datei și orei în care echipa va desfășura o vizită la locurile asupra cărora s-a ajuns la un acord’, se mai arată în comunicat.

Acordul a fost înregistrat în timpul întrevederii dintre Kane și ministrul sirian al afacerilor externe Walid Mouallem, care a asigurat că Siria ‘este dispusă să coopereze cu echipa inspectorilor, pentru a demonstra că afirmațiile grupurilor teroriste /rebeli/ privind utilizarea de arme /chimice/ de către trupele siriene în regiunea Ghouta orientală erau mincinoase’.

O ofensivă a fost lansată miercuri în Ghouta orientală și la Mouadamiyat al-Cham, sectoare aflate în mâna rebelilor, la periferia Damascului. Opoziția a invocat 1.300 de morți și a acuzat regimul de la Damasc, care a dezmințit categoric utilizarea de gaze toxice.

Comunitatea internațională a făcut un apel la ONU, experți ai căreia au sosit cu câteva zile înainte în Siria, să verifice la fața locului aceste acuzații.

Loading

Comments

comments