Curiosity a găsit dovezi că pe Marte a existat apă

Curiosity inYellowknife Bay Foto: NASA

Curiosity inYellowknife Bay Foto: NASA

Roverul NASA, Curiosity, a găsit pe Marte dovezi ale existenței apei pe această planetă.

Dovezile cu privire la existența apei în trecutul planetei Marte au fost prezentate la Londra, în cadrul European Planetary Science Congress, eveniment desfășurat în perioada 8—13 septembrie. Dovezile sunt adunate de Curiosity în perioada august 2012—iulie 2013, înainte de a începe escaladarea Muntelui Sharp, relatează space.com.

“Acum știm că la suprafața planetei Marte se afla un mediu locuibil unde apa era suficient de bună pentru a putea fi băută”, a precizat Melissa Rice de la California Institute of Technology din Pasadena, după ce a prezentat o serie de imagini obținute de Curiosity cu ajutorul instrumentului său Mastcam.

“Cunoaștem faptul că (pe Marte) era un mediu locuibil atunci când s-au format aceste roci, mediu ce a persistat o bună perioadă și după aceea—nu știm când—dar în jurul acestor roci curgea apă, apă ce a lăsat în urma sa sulfat de calciu. După părerea mea este vorba de cel puțin două perioade umede majore în trecutul planetei Marte”, a precizat Melissa Rice.

Una dintre rocile menționate de Rice este un argilit (rocă rezultată din recristalizarea argilei) în care Curiosity a forat. În interiorul acestei roci oamenii de știință au identificat minerale de lut ce au fost fie formate în, fie substanțial alterate de apă, pe Marte.

O altă rocă ce s-a bucurat de foarte multă atenție la această conferință este, evident, Tintina, un mic cristal de rocă peste care a trecut roverul Curiosity și l-a spart. Micuța rocă are un interior de un alb lăptos, o dovadă clară a prezenței mineralelor hidratate care s-au format sub acțiunea apei în urmă cu miliarde de ani.

Dovezi încă și mai clare ale trecutului umed al planetei Marte vin de la descoperirea venelor de sulfat de calciu—fisuri în rocile de suprafață care, odată analizate cu instrumentul cu laser ChemCam, cu care este dotat roverul Curiosity, s-a demonstrat că au în componență sulfat.

“Dacă există astfel de vene, atunci a existat și apă”, a subliniat Yingst.

Loading

Comments

comments